Statsminister Ulf Kristersson (M) som på onsdagen besökte Trollhättan.
Statsminister Ulf Kristersson (M) som på onsdagen besökte Trollhättan. - Foto: Adam Ihse/TT

Nytt varsel – "regionerna har tuff hemläxa"

Region Östergötland varslar 900 anställda om uppsägning. Statsminister Ulf Kristersson pekar på inflationen – och anser att regionerna har en hemläxa att göra.


Varslet görs på grund av det allvarliga ekonomiska läget, enligt regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

— Det är väldigt beklagligt att vi landat i den här situationen men vi ser inte att det finns en annan väg att gå, säger hon.

Flera regioner har hintat om stora besparingar den senaste tiden. Bland annat varslade Region Sörmland 700 anställda i höstas, och Region Värmland utreder om 300 kan komma att varslas.

Oppositionen anser att regeringen orsakat en "sjukvårdskris" och har krävt besked om mer pengar till regionerna.

"Lura folk"

Men beskedet dröjer.

— Vi håller på med arbetet inför vårändringsbudgeten. Vi jobbar med att se till att staten gör sitt, inte mer och inte mindre, men regionerna har också en ganska tuff hemläxa att göra, säger Ulf Kristersson (M).

Uttalandet krokar i KD-ledaren Ebba Buschs kritik på tisdagen. Hon pekade på att regionerna behöver se över sina prioriteringar, genom att exempelvis behålla undersköterskor och minska på kommunikatörer.

Vänsterpartiet anser inte att det argumentet håller.

— Jag tycker att det är ovärdigt att lura folk på det sättet. För 90 procent av kostnaderna som en region har, det handlar om sjukvården, säger Ida Gabrielsson, ekonomisk-politisk talesperson.

Hon anser att staten måste kliva in eftersom patientsäkerheten hotas i samtliga regioner.

"Inte alla som förstår"

Statsministern framhåller att regionernas pressade ekonomi i hög grad är en effekt av inflationen.

— Det är inte alla som förstår det. Den höga inflationen Sverige haft under framför allt 2022 och 2023 slår igenom på pensionsavtal och skapar tillfälligt höga kostnader, säger han.

Staten är beredd att dra sitt strå till stacken, säger han.

— Vi kommer att göra vad vi ska göra för att se till att vi inte får generella uppsägningar av medicinsk personal i regionerna. Sedan måste regionerna också göra sin insats.

Östergötlands varsel kommer enligt regionen framför allt att beröra grupper som har ökat mest de senaste året, bland annat administrativ personal och medicinsk-teknisk personal. Däremot ska sjuksköterskor och läkare undantas.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!