Statsminister Ulf Kristersson (M) på besök i Trollhättan under onsdagen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) på besök i Trollhättan under onsdagen. - Foto: Adam Ihse/TT

Kristersson om ryska hotet: Vi är på tårna

Ganska väntat, säger statsminister Ulf Kristersson om den ryska ambassadens meddelande om att motåtgärder kan vänta när Sverige blir Natomedlem. Så lät det också när Finland gick med i Nato, säger han till TT.


Den ryska ambassaden publicerade på tisdagskvällen ett långt meddelande på plattformen Telegram. Bland annat skrev man att Ryssland kommer att vidta motåtgärder av politisk och militärteknisk natur i syfte att minimera hot mot sin nationella säkerhet.

— Det är väl känt att Ryssland inte gillar att varken Sverige eller Finland blir Natomedlemmar, men det är vi som bestämmer våra vägval, säger Ulf Kristersson (M) under ett besök i Trollhättan.

Redan nu förekommer till exempel cyberattacker och påverkansförsök.

— Vi är på tårna, vi är väl rustade och vi ser vad de gör, säger Kristersson.

I måndags röstade det ungerska parlamentet ja till den svenska Natoansökan. Nu återstår bara att landets president skriver under protokollet, men det är oklart när det blir.

— Det är bara Ungern som vet exakt i vilket tempo det går, och de har dessutom bytt president i dagarna. Så det är bara Ungern som vet de exakta datumen, säger Kristersson.

— Jag känner mig väldigt trygg i att det kommer att ske inom kort.

Talmannen László Kövér fungerar för tillfället som interimspresident, och enligt konstitutionen skulle han kunna skriva under protokollet. Men det kan också bli den nyvalde presidenten Tamás Sulyok, som tillträder på tisdag den 5 mars.

TT
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!