Pensionsgruppen under onsdagens pressträff i Riksdagshuset. Fr.v Ida Gabrielsson (V), Oscar Sjöstedt (SD), ordförande Anna Tenje (M), Anders Ygeman (S), och Hans Eklind (KD).
Pensionsgruppen under onsdagens pressträff i Riksdagshuset. Fr.v Ida Gabrielsson (V), Oscar Sjöstedt (SD), ordförande Anna Tenje (M), Anders Ygeman (S), och Hans Eklind (KD). - Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Gas" ska höja pensionerna i goda tider

Riksdagspartierna är överens om att ta fram ett förslag på en "gas" i pensionssystemet. Den innebär att pensionerna ska höjas i goda tider.


De åtta riksdagspartierna i den så kallade pensionsgruppen är också överens om att pensionsavgifterna nu ska ses över för att säkra långsiktigt hållbara pensioner.

— Jag tycker att det här är mycket glädjande, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Många partier och organisationer har velat se en "gas" i pensionssystemet. I dag finns en "broms" som sänker pensionerna om pensionssystemets skulder skulle överstiga tillgångarna.

— Precis som bromsen slår till i dåliga tider, så är det också rimligt med en "gas" för goda tider, säger Jessica Rosencrantz (M).

Överskott att dela ut

Tanken är att "gasen" ska höja den allmänna pensionen, inkomstpensionen, om det finns ett visst överskott i systemet.

— Nu har vi ett överskott som vi också kan dela ut, säger Hans Eklind (KD).

Det är hur det överskottet ska hanteras som nu ska utredas.

Ett förslag ska gynna dagens pensionärer, men får inte heller äventyra pensionerna för morgondagens pensionärer, enligt Rosencrantz.

Utredningen får nio månader på sig att ta fram ett förslag.

Pensionsgruppen är även eniga om en översyn av pensionsavgifterna. Det innebär dock inte att de åtta partierna är överens om att pensionsavgiften ska höjas.

Höjd pensionsavgift

— Huruvida den ska höjas eller sänkas, det blir en senare fråga när vi tagit del av utredningens analys, säger socialförsäkringsminister Tenje.

Hon påpekar att man redan 2017 var överens om att göra en översyn och det är den överenskommelsen man nu levererar på.

Att få upp den allmänna pensionen genom att höja avgifterna har länge varit ett krav från både fackförbund, pensionärsorganisationer och de rödgröna partierna. Det finns en oro för att den allmänna pensionen kommer att fortsätta att sjunka som andel av slutlönen om inte avgifterna höjs.

Löntagaren betalar i dag sju procent i allmän pensionsavgift och arbetsgivaren 10,21 procent på lön och andra skattepliktiga ersättningar.

— Individens avgift ger ju full skattereduktion så för de flesta märks inte den i plånboken, säger Teresa Carvalho (S).

Den utredningen får ett år på sig. Direktiven klubbas på torsdagens regeringssammanträde.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!