Utredare Gunnar Larsson.
Utredare Gunnar Larsson. - Foto: Samuel Steén/TT

Föreslår skärpta regler för partilotterier

Regeringens utredare föreslår skärpta regler för partipolitiska lotterier. Förslaget kan slå hårt mot Socialdemokraterna som får in stora pengar på sin försäljning.


Utredningen har haft att ta ställning till ett rakt förbud mot partipolitiska lotterier eller att strama upp regleringen och stärka konsumentskyddet.

Men något rakt förbud förordas inte.

— Partilotterier har varit tillåtna sedan 1960 men vi har inte funnit att partiernas lotteriverksamhet har skadat förtroendet, vare sig för partierna, demokratin eller spelmarknaden, säger utredaren Gunnar Larsson.

— Det är en viktig, avgörande slutsats för oss i valet av de två.

Ingen tvekan

Begränsningarna som föreslås handlar om att inte få sälja lotter på kredit, begränsad bonus och att spelet ska beskattas. Skatten ligger på cirka 20 procent.

Informationen om vem som står bakom lotteriet ska också bli tydligare.

— Det ska inte vara någon tvekan om vem som står bakom lotteriet och vilket parti, säger Gunnar Larsson och kallar det en fråga om transparens.

Utredningen lämnar också ett förslag om ett totalt lotteriförbud, och regeringen utesluter inte att man går vidare med det. Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) säger att det finns argument som talar för att partier inte alls ska få ägna sig åt lotterier.

— Det argument som ofta framförs är att politiker är ansvariga för att reglera spelmarknaden, och om man då själv är en stor aktör på den marknaden kan det väcka många frågor om oberoende.

Vinsten: 42 miljoner

S och ungdomsförbundet SSU får in stora summor via lotterier som Kombilotteriet, Drömreselotteriet och Glädjelotten. Omsättningen för lotterierna är ungefär 250 miljoner kronor per år och 2022 blev vinsten 42 miljoner kronor.

Moderaterna har också ett lotteri, M-lotten, som omsätter cirka 6 miljoner kronor med en vinst på 1,5 miljoner kronor.

Sverigedemokraternas Tobias Andersson har sagt att han vill se "fattigare första maj-tåg" och att systemet med partilotterier är riggat för Socialdemokraterna. SD hade ett eget lotteri som lades ned.

— Den här frågan har inte med det att göra, den här frågan handlar om vilka spelregler som ska gälla för de politiska partierna, säger Niklas Wykman.

— Privat så tror jag inte att det påverkar majtågen, säger utredaren Gunnar Larsson.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (th) och utredare Gunnar Larsson håller en pressträff.
TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!