Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild. - Foto: Judit Nilsson / SvD / TT

Andersson: Vill strypa största oppositionspartiet

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson reagerar starkt på utredning om att begränsa partilotterier. Enda syftet är att strypa det största oppositionspartiets finansiering.


S-ledaren anser att utredningen som nu lagt fram sina förslag har tillsatts av regeringen för att slå mot Socialdemokraterna.

— Det är en ny situation i Sverige. Vi brukar samarbeta kring partifinansiering brett över partigränserna eftersom vi har tyckt att det är viktigt i en demokrati att söka breda överenskommelser i sådana här frågor.

— Att ensidigt tillsätta inte en, utan faktiskt två, utredningar vars enda syfte är att strypa det största oppositionspartiets finansiering, det är något helt nytt i svensk politik.

Bonus och beskattning

Utredningen föreslår hårdare regler som begränsade bonusar, förbud mot försäljning på kredit och en beskattning på 20 procent. Det ska också bli tydligare vem som står bakom lotteriet.

Partisekreteraren Tobias Baudin (S) säger att det är sorgligt att regeringen och Sverigedemokraterna använder lagstiftning för att ge sig på S. Att det skulle handla om förtroendet för partierna är ett svepskäl.

— Jag tycker faktiskt det är obehagligt att vi har en regering med ett stödparti som bygger argumentationen om ny lagstiftning i Sverige på felaktiga grunder.

"Inte M som bestämmer"

Utredningen konstaterar att förtroendet för partierna inte har skadats av lotterierna, som funnits sedan 1960-talet.

— Jag tror att Moderaterna innerst inne köper utredarens resonemang, de förstår att det här är fel. Men det är inte Moderaterna som bestämmer, säger Baudin.

Omsättningen för lotterierna som S och ungdomsförbundet SSU har, ligger på ungefär 250 miljoner kronor per år. 2022 blev vinsten 42 miljoner kronor.

— Vi har inga problem med ökad transparens. Öppenhet och tydlighet är viktiga svenska grundvärden som måste bäras av alla partier, säger Baudin.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!