Det så kallade snippafallet ledde till flera demonstrationer runt om i Sverige. Familjen till den utsatta flickan är lättade över domen. Arkivbild.
Det så kallade snippafallet ledde till flera demonstrationer runt om i Sverige. Familjen till den utsatta flickan är lättade över domen. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Mamman om snippadomen: Har inte sovit

Den brottsutsatta flickan i "snippafallet" har inte sovit alls natten innan domen. Att mannen nu döms efter flera rättsliga turer är en stor lättnad för familjen. Jag bara lyser, säger flickans mamma.


Fakta: Snippafallet

Det så kallade snippafallet handlar om en man i 50-årsåldern som i juni 2021 förde in handen innanför en tioårig flickas trosor och tog på hennes könsorgan. I tingsrätten dömdes han till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn.

Även Hovrätten för västra Sverige ansåg det bevisat att mannen hade tagit på och i flickans kön, men eftersom flickan haft svårt att förklara vad som egentligen menas med ”snippa” och hur långt mannens fingrar trängt in gick det inte att "styrka att mannen penetrerat hennes underliv”.

I brist på besked konsulterades Svensk ordbok som beskriver snippa som ”kvinnans yttre könsorgan”. Mannen friades.

I november 2023 slog Högsta domstolen fast att hovrätten gjort fel när de inte prövade alternativa brottsrubriceringar, till exempel sexuellt övergrepp mot barn. Domen revs upp och rättegången togs om igen i februari 2024.

Onsdagen den 6 mars fastställdes tingsrättens dom.

Nästan tre år efter att flickan, som då var tio år gammal, utsattes för ett sexuellt övergrepp av en man i 50-årsåldern får hon ett avslut.

Det så kallade snippafallet har fått stor uppmärksamhet, gått hela vägen upp till Högsta domstolen och lett till protester och demonstrationer runt om i landet.

På onsdagen dömdes en man i 50-årsåldern för två fall av våldtäkt mot barn till tre års fängelse. Flickans mamma håller tillbaka glädjetårar när hon berättar om lättnaden.

— Det är jätteskönt, jag bara lyser. Nu kan vi börja bearbeta det som hänt på riktigt, säger hon.

Hennes man har stannat hemma från jobbet för att hålla flickan sällskap, som inte kunnat sova något i natt.

— Hon har haft jättemycket ångest de senaste dagarna inför det här. Hon känner också jättemycket lättnad och tycker att det är så skönt, säger mamman.

Samtidigt, betonar mamman, tänker familjen på alla unga som utsätts för sexualbrott som inte får samma upprättelse som hennes dotter nu fått.

— Vi är en av få familjer som fått detta och vi är så tacksamma. Självklart måste vi fortsätta kämpa så att fler kan få upprättelse, säger hon.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!