STOCKHOLM, SVERIGE 20240307 Överbefälhavare general Micael Bydén efter försvarsutskottets sammanträde i Riksdagen.
STOCKHOLM, SVERIGE 20240307 Överbefälhavare general Micael Bydén efter försvarsutskottets sammanträde i Riksdagen. - Foto: Samuel Steén/TT

Sverige gör sig redo för Natoointräde

Sverige väntas i dag gå in i försvarsalliansen Nato. Äntligen, säger ÖB Micael Bydén.


Försvarsmakten har hållit på att förbereda sig i nästan två års tid.

— Vi kommer att vara redo från första minuten oavsett när inträdet sker, säger Bydén.

Regeringen planerar att hålla ett extra sammanträde i eftermiddag där det beslutas att Sverige ska ansluta sig till Nato. Riksdagen fattade sitt beslut för snart ett år sedan.

Efter att regeringsbeslutet fattats kan statsminister Ulf Kristersson (M), som befinner sig i Washington lämna över anslutningshandlingarna till USA:s utrikesdepartement. Därefter är Sverige med i Nato.

Det finns en omedelbar förändring Försvarsmakten kommer att märka.

Finlands försvarsmakt har gett rådet att vara beredd på att hantera ett stort informationsflöde från Nato omedelbart efter inträdet.

— Nu öppnas kranen för den information som vi inte kunnat få innan vi blir Natomedlem, säger Bydén.

Råd från Finland

Finlands försvarsmakt har också gett rådet att vara beredd på att tiden efter inträdet blir intensivt. Sveriges flyg- och marinstridskrafter går in i Natos kommandostrukturer, till exempel när det gäller flygets incidentberedskap och marinens övervakning av Östersjön.

— Vi kommer att fortsätta mycket med det vi gör, men vi gör det under Natomedlemskapets kappa, säger Bydén.

— Man är en del av en helhet och inte bara övningsverksamhet utan även i den skarpa verksamheten varenda dag.

En annan stor förändring är att Sverige får vara med i Natos försvarsplanering. Dessutom ska Sverige bemanna Natos olika staber med cirka 250 officerare. Det kan bli en utmaning, enligt ÖB, men Sverige kommer att ha fem-sex år på sig.

Natoflaggorna hissas

På måndag hissas den svenska Natoflaggan i Bryssel, samtidigt som Natoflaggan hissas på Försvarsmaktens högkvarter och åtta regementen eller baser i Sverige.

Marinchefen Ewa Skoog Haslum kommer att åka till Natos marinkommando i Storbritannien. Hon tycker att det känns bra att Sverige snart är med i Nato.

— Vi är säkrare när vi är med i en allians, säger hon.

— Ger man sig på oss ger man sig på hela Nato.

Flygvapenchefen Jonas Wikman åker för att delta i en ceremoni på Natos luftstridskommando i Ramstein, Tyskland, och försvarsstabschefen Mchael Claesson åker till Natos armékommando i Turkiet.

Försvarsminister Pål Jonson (M) planerar en pressträff på flygbasen i Kallax, Luleå, på lördag, där en del av Natoövning Nordic Response pågår.

Om en dryg vecka planeras ett stort statsceremoniellt arrangemang på Karlbergs slott, med regeringen, kungen, myndighetschefer och internationella gäster.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!