Justitieminister Gunnar Strömmer (M) (vänster) och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) håller pressträff om åtgärder för att motverka sprängningarna.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) (vänster) och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) håller pressträff om åtgärder för att motverka sprängningarna. - Foto: Jessica Gow/TT

Åtgärder mot sprängningar snabbutreds

Flera kraftiga sprängdåd har inträffat i Sverige de senaste dygnen. Nu meddelar regeringen att lagen om explosiva varor ska ses över. Dagens lagstiftning är helt enkelt inte anpassad efter samhällsutvecklingen, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.


Utredningen ska se över frågor om tillstånd och tillsyn kring explosiva varor, i syfte att stoppa kriminellas tillgång på sprängmedel.

Polisen har tidigare pekat på att det till stor del är civilt sprängmedel från till exempel byggarbetsplatser som används till hemmagjorda bomber.

Den nuvarande lagstiftningen togs fram i syfte att undvika olyckor, inte att förhindra att de hamnar i händerna på kriminella. Därför är det nu dags att se över den, enligt Carl-Oskar Bohlin (M).

— Lagen behöver bli ett effektivt verktyg för att minska den illegala hanteringen av explosiva varor och bidra till att stoppa sprängningar, säger han vid en pressträff.

Utredningen ska genomföras i ett så kallat snabbspår.

Bara under denna vecka har det skett sex sprängningar i Sverige; tre i Stockholmsområdet, en dubbelexplosion i Västra Frölunda i Göteborg och en i Linköping.

— Som polisen har befarat verkar det vara ett resultat av att kriminella går igenom förundersökningar som har blivit offentliga i samband med att åtal väckts och noggrant väljer ut måltavlor i sina hämndaktioner med det som underlag, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Sprängdåden i Sverige ökade kraftigt i fjol, då 156 fullbordade brott om allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning anmäldes, mer än något år tidigare. I en av sprängningarna dödades en ung kvinna i Uppsala.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!