Gonorré har ökat explosionsartat i Europa, enligt nya siffror. 'Använd kondom', uppmanar chefen för den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Arkivbild.
Gonorré har ökat explosionsartat i Europa, enligt nya siffror. 'Använd kondom', uppmanar chefen för den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Arkivbild. - Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Kraftig ökning av könssjukdomar i Europa

Antalet fall av gonorré har ökat med nästan 50 procent på ett år. Även klamydia och syfilis ökar enligt nya siffror från Europeiska sittskyddsmyndigheten ECDC.


Fakta: Några vanliga könssjukdomar

Klamydia

Den vanligaste könssjukdomen i Sverige som i fjol drabbade drygt 32 000 personer.

Bakterien överförs lätt vid olika typer av sex och ger oftast inga symtom alls. Behandling sker med antibiotika. Testning och behandling är gratis.

Gonorré

En sexuellt överförbar bakterie. Runt 4 200 personer testades positivt 2023, enligt preliminära siffror. En ökning från drygt 3 300 fall året innan.

Smittan har ökat kraftigt de senaste åren.

Gonorré ger oftare symtom än klamydia, men alla får inte symtom. Behandling sker med antibiotika. Testning och behandling är gratis.

Syfilis

Är en bakteriesjukdom som länge varit nästintill obefintlig i Sverige. Trenden har varit ökande under ett antal år. 2022 rapporterades däremot 537 fall av syfilis, något färre än året innan.

Syfilis är en allvarlig sjukdom och kan leda till permanenta skador på nervsystemet och kroppens organ efter flera år om den inte upptäcks och behandlas.

Behandling sker med antibiotika. Testning och behandling är gratis.

Källor: Folkhälsomyndigheten, RFSL

— De här siffrorna är oroande och de kräver vår omedelbara uppmärksamhet och vårt agerande, sade Andrea Ammon, chef för ECDC, under en pressträff på torsdagen.

Siffrorna, som gäller konstaterade fall under 2022, visar på en kraftig ökning sedan året innan. Gonorréfallen har ökat med 48 procent, syfilis med 34 och klamydiafallen har ökat med 16 procent på ett år.

Alla de tre sexuellt överförbara sjukdomarna går att behandla, men utan behandling kan de få allvarliga konsekvenser. Syfilis kan till exempel leda till skador på nervsystemet och om det drabbar gravida kvinnor kan det göra att fostret dör eller får svåra skador.

Andrea Ammon, generaldirektör för den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). Arkivbild.

Därför, menar Andrea Ammon, är det viktigt att ökningen uppmärksammas så att smittspridningen kan hejdas. Att använda kondom och att testa sig är de viktigaste sätten för att minska spridningen.

Tidigare i år kom siffror från Folkhälsomyndigheten som visar att gonorréfallen har ökat med nästan 700 procent på 15 år i Sverige. Samtidigt har klamydiafallen stadigt minskat.

I Europa, precis som i Sverige, minskade antalet som smittades av könssjukdomar under pandemin men de siffrorna har alltså sedan vänt upp igen.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!