Liberalernas partiledare Johan Pehrson vill att aborträtten skrivs in i EU:s rättighetsstadga. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson vill att aborträtten skrivs in i EU:s rättighetsstadga. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pehrson: Grundlagsskydda aborträtten i EU

Liberalerna vill att aborträtten "grundlagsskyddas" i EU – och att unionen klassar sociala medier för barn som en ”skadlig produkt” för att kunna införa barnlås på nätterna.


Förslagen presenterades i samband med partiets riksmöte i Karlstad, där Johan Pehrson höll tal på lördagen.

— Paulina (jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), reds anm) har drivit på i regeringen för att grundlagsskydda aborträtten i Sverige. Men vi vill gå längre, därför meddelar vi i dag, att vårt parti, precis som Frankrike, vill grundlagsskydda aborträtten i hela EU, sade Pehrson och syftade på att aborträtten ska skrivas in i EU:s rättighetsstadga.

Pehrson nämnde ännu en gång partiets vilja att ansluta Sverige till eurosamarbetet, och jämförde Sverige och de andra EU-länderna med egna valutor med barn som får sitta vid "barnbordet".

— Sveriges kan och ska ta sin rättmätiga plats i eurosamarbetet, för att få mer valuta för pengarna, sade Pehrson.

Liberalerna har nyligen föreslagit att införa barnlås på strömningstjänster, spel och sociala medier efter klockan 23 på vardagar. I samband med riksmötet säger Pehrson till SVT Nyheter att partiet vill att EU klassar sociala medier för barn som en ”skadlig produkt”, vilket skulle öppna dörren för striktare reglering som barnlås och föräldragodkännande av konton.

— Allt fler länder agerar på de här frågorna för att man ser att barnen skadas, säger Johan Pehrson till SVT.

TT
/
/
/
EU
/
SVT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!