Jimmy Lindin vid polisen berättar om arbetet med drönare utplacerade runt om i Malmö som ett pilotprojekt under 2024.
Jimmy Lindin vid polisen berättar om arbetet med drönare utplacerade runt om i Malmö som ett pilotprojekt under 2024. - Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens senaste vapen: takdrönare

Polisen i Malmö kommer att placera drönare på stadens tak som blixtsnabbt kan sättas in vid larm. Det är ett helt nytt verktyg i kampen mot det dödliga våldet, säger Jimmy Lindin vid polisen.


Regeringen vill i sin kameraoffensiv att polisen kraftigt ökar antalet bevakningskameror. Det handlar om en femdubbling under 2024.

Samtidigt inför Malmö ett nationellt pilotprojekt där "flygplatser" placeras på stadens hustak där drönare kan rycka ut snabbt på inkomna larm till polisen.

— Vi är först ut i hela Europa med den här metoden. Vi kommer att kunna vara väldigt, väldigt snabbt på plats. Det kommer att ge oss enorma fördelar, säger Jimmy Lindin.

Vill patrullera med drönare

Han fortsätter med att nämna några exempel:

— Det kommer att bli lättare att följa en gärningsmans flyktväg och avfärda personer som inte är intressanta. Det kommer inte heller spela någon roll hur gärningsmannen flyr. Vi kommer se de här kriminella personerna oavsett flyktväg, vilket vi har haft problem med tidigare.

Metoden kommer testas under 2024 för att sedan utvärderas.

Drönarna ska i första hand användas som ett verktyg i arbetet mot det dödliga våldet och aktiveras vid skjutningar och sprängningar.

I ett första skede kommer drönarna endast användas i pågående ärenden.

— I framtiden kan det också bli så att vi patrullerar med drönare i ett förebyggande syfte, säger Jimmy Lindin.

Förståelse för obehag

Förhoppningen är att även kunna registrera ljud från fysiska övervakningskameror.

— Om vi skulle kunna registrera ett pistolskott från en övervakningskamera skulle vi också snabbt kunna skicka ut en drönare och få en lägesbild ännu snabbare.

TT: Hur ser ni på risken för att några kommer uppfatta drönarna som integritetskränkande?

— Vi har full förståelse för att man kan känna ett obehag kring ökad övervakning, men här vill vi också vara tydliga. Om man inte är kriminell kommer man inte heller att bli övervakad, säger Jimmy Lindin.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!