Skottlossningen ägde rum i stadsdelen Sariyer i norra Istanbul. Arkivbild.
Skottlossningen ägde rum i stadsdelen Sariyer i norra Istanbul. Arkivbild. - Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.


Pappan, som talat med den turkiska nyhetsbyrån DHA, pekar ut konflikten i Foxtrotnätverket för att vara orsaken till mordet.

Ytterligare en svensk ska ha skadats i benet samband med skottlossningen.

Tre misstänkta personer, som också beskrivs som svenska medborgare, uppges ha flytt från platsen. De jagas nu av polis, enligt turkiska medier.

Den turkiske kriminalreportern Timur Soykin uppger för SR Ekot att skjutningen i utkanten av Istanbul ska ha fångats på film. En av de tre som flydde är identifierad som skytt.

En pistol och åtta hylsor ska ha hittats vid kaféet efter skjutningen.

Den man som mördades har pekats ut som en ledande person inom ett av de kriminella nätverken med bas söder om Stockholm. Han kopplas också till en av falangerna i den interna striden i Foxtrotnätverket.

Mannen var enligt ett åtal under 2023 föremål för mordplaner i Stockholmsområdet. Fyra personer åtalades för förberedelse till mord, men friades i både tingsrätt och hovrätt. Han ska ha lämnat Sverige i samband med gripandena, enligt Expressen.

UD har ännu inte bekräftat att svenskar var inblandade i händelsen, men svensk polis står i kontakt med turkiska myndigheter, enligt Buster Mirow Emitslöf, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter.

"Det är för tidigt att uttala sig om hur det påverkar konfliktmiljöerna i Sverige, men är givetvis något vi följer noga lokalt, regionalt och nationellt", uppgav han för TT på måndagen.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!