Språkrörskandidaten Amanda Lind (MP).
Språkrörskandidaten Amanda Lind (MP). - Foto: Claudio Bresciani/TT

Amanda Lind tar sikte mot regering

Hon är den enda kandidaten som kvarstår när Miljöpartiet väljer nytt kvinnligt språkrör. Efter nästa val är det att sitta i regering som gäller för Amanda Lind – inte ens kärnkraften kommer stå i vägen för det. Miljöpartister måste sitta i alla beslutande rum, säger hon.


Fakta: Amanda Lind

Född 1980 i Uppsala, uppvuxen i Luleå. Bor i Härnösand.

Legitimerad psykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Aktiv medlem i Miljöpartiet sedan slutet av 1990-talet.

Efter valet 2014 kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Härnösand.

Mellan maj 2016 och januari 2018 partisekreterare för Miljöpartiet.

Blev i januari 2019 kultur-, idrotts- och demokratiminister i Stefan Löfvens regering. Lämnade detta uppdrag i november 2021, då Miljöpartiet lämnade regeringen sedan budgeten fallit.

Sedan valet 2022 är hon riksdagsledamot för Miljöpartiet för Stockholms län och ordförande i Kulturutskottet.

Källa: Miljöpartiet

Amanda Lind har kritiserats från både höger och vänster i veckan. Det sedan hon i en intervju med DN sade att politiken måste sätta gränser för den ekonomiska utvecklingen.

Nu trummar hon med pekfingret mot bordet i sitt riksdagsrum, för att understryka att hon inte är emot ekonomisk tillväxt i sig. Hon tycker att hon har fultolkats. Miljöpartiet vill se en hållbar tillväxt, säger hon.

— Men att den måste ske inom planetens gränser borde vara uppenbart för alla. Jag kan förvånas över att fler inte vill tala om vad som är en ohållbar ekonomisk tillväxt.

Kommer vi kunna fortsätta leva som vi gör då?

— Det beror på vad man lägger in i att leva som vi gör. Det viktigaste är att vi får en politik på plats som gör det dyrare att släppa ut och billigare med hållbara lösningar.

— Frågan borde riktas mot sittande regering som plockar bort klimatåtgärder, då lägger man istället ett tungt ansvar på individen och det är inte rimligt.

"Haft stor betydelse"

På söndag tar hon (med största sannolikhet) över som språkrör. Det för ett parti som har svårt att locka väljare trots att klimatet är en viktig fråga för många.

— Det är alltid utmanande att vara ett litet parti och ingå i en regering. Om man tittar på Tidöpartierna nu så ligger de små partierna väldigt dåligt till i opinionen, säger Amanda Lind som en förklaring.

Målet är att ingå i en regering med S, C och V efter nästa val.

Amanda Lind beskriver sig som en "ideologisk realpolitiker". Det är viktigt med resultat.

— Att sitta i regering, det är där man kan göra störst skillnad. Miljöpartister måste sitta i alla beslutande rum för frågorna om klimat, miljö och rättvisa ska finnas runt bordet, säger hon.

Kommit överens förut

Men ett regeringssamarbete skulle sannolikt inte vara utan gnissel. Kärnkraften kan bli en av flera svåra frågor att lösa. S har öppnat för att bygga ut. Daniel Helldén kallar i stället kärnkraften för en "livsfarlig och helt oansvarig teknik".

Amanda Lind säger att hon inte är orolig, MP har kommit överens med S i energifrågan förut.

— Det som krävs för att bygga ny kärnkraft nu är stora statliga subventioner. Det kommer att kosta oerhört mycket. Elen skulle bli dyrare för kunderna. Det kommer ta tid och det finns fortfarande ingen lösning på slutförvarsfrågan.

— Jag ser inte det som en realistisk politik. Jag ser inte heller att något av oppositionspartierna företräder en linje med stora statliga subventioner, säger hon.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!