Förödelse efter en IS-attack mot en shiamoské i norra Afghanistan 2021. Arkivbild.
Förödelse efter en IS-attack mot en shiamoské i norra Afghanistan 2021. Arkivbild. - Foto: Abdullah Sahil/AP/TT

Planerade attack i Sverige – detta är IS Khorasan

Två afghanska medborgare har gripits i Tyskland – misstänkta för att ha planerat en attack mot Sveriges riksdag. Enligt tyska myndigheter är de anhängare till terrorgruppen IS Khorasan.


IS Khorasan, eller IS-K, är Islamiska statens regionala gren i Afghanistan och Pakistan, uppkallade efter den afghanska provinsen Khorasan.

Grupperingen växte fram 2014 och har samma salafi-jihadistiska ideologi som IS i stort, enligt Center för våldsbejakande extremism.

Terrorgruppen ligger bakom flera blodiga attacker – bland annat självmordsbomben vid Kabuls flygplats i augusti 2021 då minst 169 människor dog.

IS-K, som bedömdes ha upp till 4 000 medlemmar förra året, har sedan länge varit bittra fiender till talibanrörelsen och är motståndare till alla grupper som inte accepterar dess ideologi, som är ännu mer radikal än talibanernas.

Sedan talibanernas maktövertagande 2021 har gruppen fortsatt sina attacker i Afghanistan, särskilt mot landets minoritetsgrupper. De ligger bland annat bakom attentat mot shiamoskéer och ett sikhiskt tempel.

Personer med kopplingar till IS-K misstänks också för attentat i grannlandet Pakistan. Även islamister i Tadzjikistan, Kirgizistan och Turkmenistan med kopplingar till gruppen misstänks ha planerat attentat mot tilltänkta mål i Tyskland och Österrike.n.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!