Avspärrningar och polis vid platsen där en 17-årig flicka hittades död på måndagskvällen. Bild från tisdagen.
Avspärrningar och polis vid platsen där en 17-årig flicka hittades död på måndagskvällen. Bild från tisdagen. - Foto: Adam Ihse/TT

Polisen utreder sig själv – efter 17-åriga Majas död

Den 17-åriga flickan försvann på torsdagseftermiddagen – men först på måndagen inleddes en utredning om misstänkt människorov. Nu ska polisen se över sitt eget arbete med fallet. Det är viktigt att lämna svar på de frågor som finns, framför allt från anhöriga, säger Peter Sörstedt på polisen.


Klockan 14.30 på torsdagseftermiddagen sågs den 17-åriga flickan senast i livet när hon lämnade sin skola. Fyra dagar senare hittades hon död, bara några minuters promenad från skolan.

På lördagen uppgav polisen för Mark-Posten att man inte misstänkte att ett brott låg bakom flickans försvinnande – och det dröjde till måndagen innan en förundersökning om misstänkt människorov, vilket senare rubricerades om till misstänkt mord, inleddes.

— Jag förstår att det finns ganska många frågor kring vad polisen gjorde från att anmälan kom in på torsdagen, till söndag kväll eller måndag när vi gick upp i en särskild händelse, säger Peter Sörstedt, kommenderingschef för polisens särskilda insats.

Ska ses över

Nu lägger man all kraft på förundersökningen om flickans död, men inom kort ska en utredning inledas för att se över polisens eget arbete, säger Peter Sörstedt.

— Fanns det något vi borde gjort annorlunda? Finns det något som vi bör titta på för att kunna ge svar, framför allt till anhöriga, kring vad vi gjorde de första dagarna.

Finns det misstankar om att det inte har gått rätt till?

— Nej det vill jag inte påstå, men så fort frågorna ställs måste vi kunna ge kvalificerade svar och inte bara spekulera i de delarna, säger Peter Sörstedt.

17-årig pojke misstänkt

Tidigt i sökarbetet gjordes en pejling av flickans telefon som då indikerade att hon befann sig i närheten av Norrköping.

— Det visade sig vara ett villospår och det kan ha påverkat vår bedömning av ärendet naturligtvis.

När utredningen kan vara klar vet man ännu inte. En 17-årig pojke sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord.

RÄTTELSE: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om att ytterligare två personer misstänkts i fallet. Tingsrätten lade in två personer i utredningen av misstag.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!