Arkitekt- eller matematik och fysikprov kan leda till studier vid till exempel Kungliga tekniska högskolan (bilden) eller Chalmers.
Arkitekt- eller matematik och fysikprov kan leda till studier vid till exempel Kungliga tekniska högskolan (bilden) eller Chalmers. - Foto: Fredrik Persson/TT

Här hittar du vägen in till höstens utbildning

De är inte så många. De är inte alltid lätta att hitta. Men det kan vara guld värt att hitta den alternativa vägen till drömutbildningen. Här är några tips och exempel.


Av de lite mer än 1 700 programutbildningar på grundnivå som gavs hösten 2019 hade 132 lokala, eller alternativa, urval. Detta enligt en kartläggning gjord av Universitetskanslersämbetet och Universitets- och högskolerådet (UHR).

Sedan dess har en del försvunnit och andra har tillkommit. En lista på UHR:s webb kan vara till viss hjälp, även om den inte är dagsaktuell. Exempelvis gäller det fortfarande att arkitektprovet används som alternativt urval till arkitektprogrammen vid Chalmers, Kungliga tekniska högskolan (KTH) och universiteten i Lund och Umeå.

Matte och fysik

På liknande sätt används ett matematik- och fysikprov som alternativt urval till ett antal utbildningar vid Chalmers, Göteborgs universitet, KTH och Stockholms universitet.

Om du vet vilket program du vill gå i höst kan du kolla aktuella lärosätens urvalsgrupper via antagning.se

Exempel på lärosätesnivå:

Högskolan Väst har alternativt urval till socionomprogrammet med socialpedagogisk profil. De sökande ska bland annat skriva ett personligt brev.

Ekonom och logoped

Uppsala universitet har också alternativt urval till socionomprogrammet, samt ytterligare två program inför hösten 2024: ekonomie kandidat och PA-programmet. Alternativt urval sker också till logopedprogrammet, som startar på vårterminen.

Linnéuniversitetet har inför hösten 2024 alternativa urval till två program: idrottsvetenskapligt program och personal- och arbetsliv (PA-programmet). Urvalen baseras på idrottsliga meriter respektive arbetslivserfarenhet.

Umeå universitet har, utöver arkitektprogrammet, alternativt urval till läkarprogrammet och högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik. I båda fallen är specifik yrkeserfarenhet i fokus.

Karolinska institutet har utöver läkarprogrammet även alternativt urval till tandläkarprogrammet. Urvalet görs på basis av uppsats och intervju.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!