Godisjätten kör fyra dagars arbetsvecka.
Godisjätten kör fyra dagars arbetsvecka. - Foto: Mariam Butt/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Godisjätten bjuder personalen på lediga dagar – med full lön

Hos godisföretaget Hultén Försäljning förbereder man inför påsken. Det är en av de mest hektiska perioderna på året men personalen har något att se fram emot – fyra dagars arbetsvecka.


Inför påsken är det fullt upp hos godisföretaget Hultén Försäljning. Men snart ska personalen gå ner i arbetstid och få njuta av lite extra ledighet. 

Veckorna 16–24 arbetar de anställda på Hultén Försäljning bara fyra dagar i veckan – med full lön. 

För Dagens Industri berättar ägaren Leif Hultén att 2024 det blir femte året i rad. 

– Man arbetar lite mer effektivt de dagar man är här. Man tar inga onödiga möten, man är mer strukturerad och gör enbart det man ska, säger Hultén till DI. 

Amerikaner äter svenskt lösgodis – tror att det är nyttigt

Foto: Johan Nilsson/TT.

Godisjätten kör fyra dagars arbetsvecka med full lön

Vad gäller intäkter och omsättning har företaget knappast blivit lidande. Tvärtom har tillväxten blivit större. Från år 2020 till 2023 ökade intäkterna med 233 miljoner kronor. 

När förslaget om att arbeta fyra dagar i veckan under en viss tid lades fram var Leif Hultén tydlig med hur det skulle gå till. Ledningsgruppen hade föreslagit att man kunde ta ledigt frivilligt mot löneavdrag. Det gillades inte av Hultén.

– Då blir det ju en klassfråga. Många skulle inte ha råd att gå ned i tid, och då blir det väldigt fel. Antingen skulle alla få göra det och med full lön, eller så får ingen göra det.

Oväntade draget – Cloetta går in i ny bransch: "Jösses"

Kunderna rusar till Ica – här är produkten alla vill köpa

Foto: Mariam Butt/TT.

Fyra dagars arbetsvecka: "Win-win"

För DI berättar Leif Hultén att personalen levererar.

– Personalen mår bättre, det ser vi tydligt i våra anonyma hälsomätningar. Vi har fortsatt väldigt låga sjuktal, trots kraftig tillväxt. Våra anställda säger att de känner sig mer utvilade efter en långhelg, och efter en lugnare vår och sommar kommer de tillbaka fulla av energi när den intensiva hösten börjar. Det är win-win.

Ica-butiken låter kunderna sätta priset på lösgodis

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!