Nu står påsken för dörren och förutom gula fjädrar och ägg, så förknippas högtiden med godis. Under påskveckan säljs många tusen ton godis, och det är den helg då svenskarna köper mest snask.
Att äta godis på påsken har anor som sträcker sig tillbaka till 1200-talet, då var socker och sötsaker något dyrt och väldigt festligt.

Påskgodiset har blivit dyrare
I dag äter vi desto mer godis. I Sverige äter vi runt 15 kilo per person och år. Men i takt med att matpriserna gått upp, har även godiset blivit dyrare.
Mellan 2022 och 2023 skedde en stor prisökning på sötsaker, och enligt matkollen gick påskgodiset upp med mellan 25 och 30 procent.

Kunderna sätter priset på Icas lösgodis
Ica Nära Tores Allköp testar ett nytt koncept för försäljningen av påskgodis. Butiken låter kunderna välja priset, genom att like:a ett inlägg på Facebook.
Ju fler likes, desto billigare godis. Omröstningen pågår fram till och med onsdag 27 mars klockan 23.59.