Statsminister Ulf Kristersson (M) har 'auktoritetsproblem' anser statsvetare. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) har 'auktoritetsproblem' anser statsvetare. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Statsvetare: Kristersson har auktoritetsproblem

Statsminister Ulf Kristersson (M) har rejält missbedömt sprängkraften i frågan om könstillhörighet, säger statsvetare till TT. Det är väldigt ovanligt att en moderat statsminister möter öppen intern kritik, säger statsvetaren Tommy Möller.


Det har varit turbulent i Moderaterna den senaste tiden. Orsaken är kraftig intern kritik mot ett lagförslag som ska göra det lättare att byta juridiskt kön.

— Det är naturligtvis ett problem för en partiledare att inte ha tillräcklig känsla för den interna partiopinionen, säger Möller.

— Hur det här än slutar, så bidrar det till bilden att Kristersson har ett auktoritetsproblem.

Det som upprör kritikerna mest i förslaget är att åldersgränsen sänks från 18 till 16 år.

Därför bidrog Kristersson själv till att förvärra läget när han i veckan sade att han personligen hellre sett en åldersgräns på 18 år. Riksdagsledamöter som sett sig mer eller mindre tvingade att gå med på förslaget, undrade varför de då skulle acceptera 16-årsgränsen.

Krismöten följde, men i sak ändrades inget. Budskapet från partiledningen är att den nya lagen ska röstas igenom den 17 april. Alla förväntas följa partilinjen.

Tommy Möller tror att kritikerna kommer att rätta in sig i ledet.

— Annars skulle det ytterligare urgröpa auktoriteten i ledarskapet i det här läget.

Partipiskan viner

Men frågan är komplicerad. M och L har fått ta till det ovanliga greppet att runda Tidöpartierna KD och SD, som är motståndare till lagen, och söka stöd hos oppositionen i riksdagen.

KD och SD kräver att förslaget ska skickas tillbaka till socialutskottet. För att lyckas måste de få stöd av minst 25 moderater och socialdemokrater som trotsar partilinjen, om alla ledamöter är närvarande vid omröstningen.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors konstaterar att det historiskt sett är ovanligt att fler än några enstaka ledamöter går emot partipiskan.

— Det troliga är att förslaget går igenom. Det är ändå ganska många som måste byta sida när partierna deklarerar att det är partilinjen som gäller, säger Hinnfors.

Lyft på locket

På fredag startar M:s Sverigemöte, då partiets kommun- och regionpolitiker samlas. Striden om könstillhörighetslagen kunde inte komma mer olämpligt. I stället för hyllningar för Natomedlemskapet kan missnöje i en känslig kulturkrigsfråga dominera.

— Mötet blir en värdemätare på hur det ser ut ute i landet, säger Jonas Hinnfors.

— Det kan tänkas att Kristersson har navigerat rätt, men han kan också ha lyft på locket till en lavin av intern kritik.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!