Våldet som beskrevs i samtalen var övervägande riktat mot en partner. I ungefär i ett av fyra samtal rapporterade våldsutövarna om våld mot barn. Arkivbild.
Våldet som beskrevs i samtalen var övervägande riktat mot en partner. I ungefär i ett av fyra samtal rapporterade våldsutövarna om våld mot barn. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler våldsamma män ringer hjälplinje

Samtalen till Socialstyrelsens stödlinje för personer som utövar våld i nära relationer ökade med nära 20 procent i fjol. ”Att fler söker stöd och behandling för att förändra sitt beteende och sluta utöva våld är av vikt för att våldet ska upphöra", säger Jenny Rangmar, forskare på Socialstyrelsen.


Fakta: Här finns hjälp

Den som är utsatt för våld kan ta kontakt med exempelvis:

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50, dygnet runt.

Unizonjourer.se eller Roks.se, här finns kontakt till jourer runt om i hela landet. Chatta, ring eller besök.

Socialtjänsten i din kommun.

Viktigt: Ring alltid 112 vid akuta händelser.

Den som utsätter andra för våld kan ta kontakt med:

Välj att sluta på 020-555 666.

Rikskriscentrum, en riksorganisation för mansmottagningar.

Killfrågor, där man kan chatta helt anonymt med någon som lyssnar och stöttar.

Manscentrum, som erbjuder samtalshjälp för boende i Stockholms län.

"Men våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och gemensamt behöver vi arbeta återfallsförebyggande med våldsutövare” säger hon vidare, enligt ett pressmeddelande.

Totalt inkom 858 samtal till stödlinjen "Välj att sluta" under 2023. Fyra femtedelar av våldsutövarna som ringde var män, en femtedel var kvinnor.

Linjen syftar till att fånga upp personer som utövar eller riskerar att utöva våld i nära relationer och hjälpa dem att förändra sitt beteende. Fokus är att få dem att söka behandling hos verksamheter som kan ge längre behandling.

Samtalen besvaras av personal på Manscentrum Stockholm.

Ulf Calvert, operativt ansvarig för telefonlinjen, säger att man ofta ser att det krävs en personlig kris för att personer ska orka söka hjälp.

"Till exempel är det vanligt att de som söker kontakt fått ett ultimatum om skilsmässa, att våldet eskalerat och att barnen påverkats tydligt. Då finns en möjlighet att nå dessa personer för att bryta den våldsamma spiralen innan nåt ännu värre inträffar", säger han.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!