Utbildningsminister Mats Persson (L) anmäldes till KU av Socialdemokraterna, som ansåg att åtgärden kunde uppfattas som ett indirekt hot från regeringen. Arkivbild.
Utbildningsminister Mats Persson (L) anmäldes till KU av Socialdemokraterna, som ansåg att åtgärden kunde uppfattas som ett indirekt hot från regeringen. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Persson: "Beklagar att beskedet kom sent"

Regeringen halverade med tre dagars varsel tiden i styrelserna på Sveriges högsta lärosäten – något som mötte en proteststorm. Beskedet lämnades sent, och det beklagar jag, säger utbildningsminister Mats Persson (L).


Fakta: Lärosätens styrelser

Styrelsen vid universitet och högskolor ska bestå av en rektor, representanter för lärare och studenter, som dessa utser, samt ordförande och övriga ledamöter som regeringen utser. En styrelse består av ordföranden och 14 andra ledamöter.

Två nomineringspersoner lämnar förslag på ordförande och ledamöter till regeringen. En nomineringsperson är direkt utsedd av regeringen, en på förslag från lärosätet.

Utbildningsministern pressades i konstitutionsutskottet (KU) om regeringens kritiserade beslut gällande Sveriges universitet och högskolor.

Den 27 april 2023 bestämde regeringen att korta tiden i lärosätenas styrelser från tre år till 17 månader.

Motiveringen var att högskolor och universitet behöver ha högre kompetens i säkerhetsfrågor givet det allvarliga säkerhetsläget.

Beslutet omfattade samtliga 30 statliga universitet och högskolor.

Mötte proteststorm

Beskedet mötte en våg av kritik. Rektorerna på lärosätena skrev ett protestbrev till ministern där de varnade för en ökad politisk styrning över vilka som ska sitta i styrelserna.

Det beskrevs i förlängningen som ett hot mot lärosätenas självständighet och ett hot mot den akademiska friheten. "En utomordentligt farlig utveckling", enligt rektorerna.

I KU stod Mats Persson på sig och ansåg att beslutet var nödvändigt.

— Processen behövde ses över för att se till att styrelserna hade kompetens i säkerhetsfrågor, säger han och pekar på rapporter från både Säpo och FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut).

Samtidigt fick de nomineringspersoner som tar fram förslag på styrelser information om den halverade mandatperioden bara tre dagar före regeringens beslut. Tjänstemän på Regeringskansliet ringde nomineringspersonerna den 24 och 25 april 2023.

Många av ledamöterna i KU tyckte att det var märkligt agerande av regeringen.

"Förstår kritiken"

Under utfrågningen beklagade Mats Persson detta.

— Beskedet om den kortare mandatperioden lämnades sent, och det beklagar jag.

Anledningen till att beskedet kom så sent var enligt regeringen att det var en analys av det försämrade säkerhetsläget som växte fram under våren.

— När man tar den här typen av beslut så kan man få mycket kritik, det var det som skedde vid det här tillfället. Jag har förståelse för den kritiken, säger Persson.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!