Sårbarheter har upptäckts i operativsystem i flera smart tv-apparater från LG Electronics.
Sårbarheter har upptäckts i operativsystem i flera smart tv-apparater från LG Electronics. - Foto: Bertil Ericson/TT och Stella pictures

Varningen: Tv riskerar att hackas - finns i 6 000 svenska hem

Över 91 000 smart tv-apparater, varav 6 383 i Sverige, är i farozonen för att hackas, rapporterar tekniksajten Bleeding Computer.
– Om en angripare sitter på samma nätverk så kan denne ta kontroll över tv:n, säger Linus Kvarnhammar, cybersäkerhetskonsult, till Nyheter24.


Under de senaste månaderna har det rapporterats om it-attacker mot flera svenska företag, myndigheter och instanser, inte minst i samband med att it-leverantören Tietoevry utsattes för en ransomware-attack i januari. 

Då påverkades allt från Filmstaden och Rusta till riksdagen och flera svenska universitet.

Tietoevry: It-säkerheten brast inte

Foto: Johan Nilsson/TT

Dessutom läckte över 70 miljoner lösenord, till bland andra Netflix och Facebook, i januari, vilket gjorde att många svenskars inloggningsuppgifter riskerade att bli kapade.

Har ditt lösenord läckt? Då MÅSTE du göra det här

LG-modellerna som pekas ut

Nu kommer ytterligare rapporter om ett potentiellt cyberhot. Mer specifikt är det tekniksajten Bleeding Computer som uppger att säkerhetsexperter på Bitdefender kunnat identifiera sårbarheten i operativsystem i tv-apparater tillverkade av LG Electronics.

Enligt Computer Sweden är det dessa operativsystem och tv-modeller som kan vara i farozonen:

  • webOS 4.9.7 – 5.30.40 på LG43UM7000PLA
  • webOS 04.50.51 – 5.5.0 på OLED55CXPUA
  • webOS 0.36.50 – 6.3.3-442 på OLED48C1PUB
  • webOS 03.33.85 – 7.3.1-43 på OLED55A23LA

– Produkterna som är påverkade av sårbarheterna är så kallade smart-tv:s, vilket innebär är att de kör olika nätverkstjänster som exponeras på det lokala nätverket, till exempel nätverket i ett hem eller på en arbetsplats. Om en angripare sitter på samma nätverk så kan denne ta kontroll över tv:n. Angriparen får total kontroll över tv:n och eftersom den i praktiken är en dator så kan angriparen se och ändra allt som finns på tv:n, förklarar Linus Kvarnhammar, cybersäkerhetskonsult, för Nyheter24.

Enligt Linus Kvarnhammar skulle angriparen då kunna:

  • Stjäla betaltjänster som finns på tv:n. 
  • Installera skadlig kod som gör att tv:n blir en del av ett större nätverk som angriper andra tjänster online, ett så kallat botnet.
  • Skapa en bakdörr från internet in till det lokala nätverket, för att utföra framtida attacker utan att vara på det lokala nätverket.
  • Förstöra mjukvaran så att tv:n blir obrukbar.
Linus Kvarnhammar. Foto: Pressbild

Hackarens bästa tips: Så skyddar du din bil mot cyberhot

Cybersäkerhetskonsulten: Uppdatera mjukvaran

Men Linus Kvarnhammar betonar samtidigt att risken skiljer sig åt, beroende på vilken typ av nätverk tv:n är kopplad till. 

– Om man har kopplat in sin tv direkt till internet eller ett annat stort offentligt nätverk så utsätter man sig för en stor risk med avseende på de här sårbarheterna. Men för vanliga användare kommer risken att detta sker vara liten, för vanligtvis så är tv:ns nätverkstjänster inte exponerade på internet. Det betyder att angriparen måste sitta på samma lokala nätverk för att lyckas.

– För större företagsnätverk så ökar dock risken, där bör man räkna med att angripare kan ta sig in på nätverket på något sätt. Oavsett hur nätverket ser ut så skulle jag rekommendera att man uppdaterar sin tv med den senaste mjukvaran för att vara säker.

LG har rullat ut ny uppdatering

LG har, sedan sårbarheterna upptäckt, rullat ut en uppdatering som ska åtgärda problemet, men då förutsatt att man uppdaterat sin tv.

"Säkerhet är av högsta prioritet för LG och nödvändiga uppdateringar har redan distribuerats globalt. Vi kan bekräfta att inga berörda LG Smart TV kommer ha problemet så snart uppdateringarna installerats. Vi uppmuntrar alla kunder att installera de senaste uppdateringarna samt att aktivera automatiska uppdateringar", skriver teknikjätten i ett uttalande.

Föremålen hackaren vägrar ha i sitt hem: "Kan inte lita på dem"

TV
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!