Anna Kinberg Batra. Arkivbild
Anna Kinberg Batra. Arkivbild - Foto: Anders Wiklund/TT

JO granskar tredje Kinberg Batra-rekrytering

Justitieombudsmannen (JO) granskar ytterligare en rekrytering kopplad till Anna Kinberg Batra och länsstyrelsen i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.


Aftonbladet har tidigare rapporterat att Anna Kinberg Batra, som är landshövding i Stockholm, har anställt två kompisar på länsstyrelsen i Stockholm. JO meddelade tidigare i veckan att han inleder en granskning av de två tjänsterna.

Den ena tjänsten, som planeringschef, utlystes enbart genom en lapp i receptionen och den andra, som organisationsutvecklare, utlystes aldrig. Rekryteringen av planeringschefen polisanmäldes av en privatperson. Åklagaren valde dock att inte starta någon förundersökning.

Nu inleder JO alltså en granskning av ytterligare en rekrytering till länsstyrelsen, gällande tjänsten som beredskapschef.

Det är TV4 Nyheterna som har rapporterat att tjänsten gick till Anna Kinberg Batras favorit, trots att personen i fråga inte uppfyllde myndighetens krav på akademisk examen.

Tjänsten utlystes och hade ett 70-tal sökande. Enligt uppgifter till TV4 fick han hoppa över flera led i rekryteringsprocessen och kallades direkt till landshövdingen vid slutintervjun.

Det trots att HR-chefen skrev i ett mejl till Anna Kinberg Batra att han inte var bäst lämpad för jobbet. Han gick inte heller igenom HR-avdelningens första gallring.

Enligt Anna Kinberg Batra har kompetens gått främst vid rekryteringarna.

— Jag tar till mig av den kritik som har kommit. Det är en kris, det en förtroendekris, sade hon till SVT tidigare i veckan och fortsatte:

— Men jag vill också vara tydlig med att det skulle vara förskräckligt om det var så att jag drog in ett kompisgäng hur som helst.

TT
/
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!