Här får du veta vad svenskarna helst har på sig när de begravs.
Här får du veta vad svenskarna helst har på sig när de begravs. - Foto: Claudio Bresciani/TT/Duygu Getiren/TT

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?


Inför döden kan det uppstå många frågor. Nyheter24 har tidigare skrivit om vad man inte får ta med sig ner i graven när man dör, för det finns faktiskt en hel del saker.

Här är sakerna du INTE får lägga ner i graven

Ytterligare något folk som står inför döden brukar tänka på är vad de ska ha på sig i kistan innan de jordfästes eller kremeras.

Det vill svenskarna ha på sig i kistan

Kantar Sweden har genomfört en Sifo-undersökning, på uppdrag av Fonus, och tagit reda på svenskarnas inställning till döden och begravningar och för att ta reda på vad svenskarna helst vill begravas i.

Undersökningen gjordes av 4 512 svenskar i åldrarna 18–79 år mellan den 25 januari och 6 februari 2024. Resultatet visade att svenskarna helst klär sig i sitt favoritplagg, men det fanns även en hel dela andra outfits som var populära i graven.

 – Valet är fritt – så länge man inte vill ha på sig något som kan vara skadligt för ugnen vid en kremering eller som kan orsaka en explosion. De vanligaste plaggen svenskarna vill ha på sig i kistan är sitt favoritplagg, något som de förknippar med ett fint minne, eller ett festligt plagg, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus, till Nyheter24.

Flera vill begravas i pyjamas

Andra populära plagg att ha på sig i graven är, något otippat kanske, bröllopskläder.

– Det finns de som väljer några mer otippade alternativ som pyjamas, bröllopskläder eller helt nakna – något som är vanligare bland män än bland kvinnor. Har man inga preferenser kläs den avlidne i en särskild svepdräkt som finns i olika utföranden, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus, till Nyheter24.

Läs fler nyheter här:

Man höll hund instängd i mörk källare utan dricksvatten

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan leda till döden"

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!