Folkhälsomyndigheten är bekymrade.
Folkhälsomyndigheten är bekymrade. - Foto: Janerik Henriksson/TT/ Jessica Gow/TT

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan leda till döden"

Folkhälsomyndigheten är bekymrade över att så få äldre tagit en påfyllnadsdos av sitt covid-19 vaccin i vår. Nu går de ut med en varning till de äldre, och påminner om att sjukdomen i värsta fall leda till döden.


Folkhälsomyndigheten är bekymrad. Vårens vaccinationer mot covid-19 är i full gång men det går väldigt segt. Hittills är det bara drygt 30 procent av alla personer som är 80 år och äldre som fått vårdosen.

De behöver skydd mot allvarlig sjukdom och död

Personer som är 80 år och äldre, eller 65 år och uppåt med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas att göra en påfyllnadsdos av vaccinet under våren 2024 för att behålla sitt skydd.

Dessa grupper är extra känsliga och behöver fylla på sin vaccination två gånger om året för att  bibehålla sitt skydd mot allvarlig sjukdom och död, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Foto: Melissa Phillip/TT

– Covid-19 orsakar fortsatt allvarlig sjukdom, och kan i värsta fall leda till döden. Därför rekommenderas personer som tillhör riskgrupp att vaccinera sig, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vissa riskgrupper behöver vaccination två gånger per år för att ha ett starkt skydd året runt. För dem är det viktigt att vaccinerar sig i vår, så att skyddet förblir högt och jämnt fram tills det är dags för höstdosen.

Vaccinets effekt försvinner snabbare för äldre

Risken att bli riktigt sjuk av covid-19 ökar med åldern, samtidigt avtar vaccinets effekt fölrsvinner snabbare för äldre. Därför önskar folkhälsomyndigheten att dessa grupper vaccinerar sig, då de lever med en ökad risk att bli smittade och riktigt sjuka.

– Vi vill verkligen poängtera nyttan med att ta vaccindosen mot covid-19 som erbjuds nu i vår. De som tog förra årets vårdos visade sig ha en markant lägre risk att hamna på sjukhus under sensommaren och hösten. Genom vaccination kan vi inte bara minska det mänskliga lidandet, utan också avlasta hälso- och sjukvården samt omsorgen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén i pressmeddelandet.

Läs fler nyheter här:

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

Svenska Michelinkrogen stänger igen: "Slutet på en era"

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!