Statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) med marinchef konteramiral Ewa Skoog Haslum ombord på korvetten HMS Gävle under en marinövning i Stockholms skärgård.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) med marinchef konteramiral Ewa Skoog Haslum ombord på korvetten HMS Gävle under en marinövning i Stockholms skärgård. - Foto: Christine Olsson/TT

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.


Det är drygt en månad sedan Sverige blev medlem i Nato, och inom marinen pågår integreringen för fullt.

— Vi har ubåtar som jobbar tillsammans med övriga Natonationer, vi är ute till sjöss och delar lägesbild, och vi kan dela ledning också så att vi leds av Natostab, säger marinchef Ewa Skoog Haslum.

På plats ute vid Berga örlogsbas söder om Stockholm pekar hon på den tungt beväpnade korvetten HMS Gävle.

— Bakom oss har vi ett fullastat fartyg med åtta sjömålsrobotar, torpeder och så vidare. Det är en avskräckning bara vi kastar loss.

Stark marin förväntas

Statsminister Ulf Kristersson (M) har betonat att det svenska Natomedlemskapet inte bara handlar om att ta emot stöd, utan också om att ge stöd till andra.

Marinchefen har samtidigt varnat för att den svenska marinen är för liten, och pekat på att marinen behöver både fler fartyg än vad som planerats och mer personal för att klara sina uppgifter inom Nato.

Sverige har i dag sju korvetter, fem av Visbyklass och två av typ Gävle, den statsministern fick åka med.

— Om man tittar på kartan var Sverige ligger placerat och hur vår gräns ser ut så borde alla kunna inse att vi behöver en stark marin, och att det förväntas att vi har en stark marin, säger Ewa Skoog Haslum.

Hon är orolig för att det saknas fokus på marinen och dess behov.

— Jag säger inte att armén och flygvapnet inte behöver växa, för det behöver man absolut. Men jag hör väldigt sällan argumenten för marinen, det är man hyfsat ensam om från marinen att stå och säga.

Hennes önskemål är en fördubblad förmåga jämfört med i dag.

— Säg åtminstone 15 korvetter i alla fall. Det är ändå inte mycket om man jämför med vad vi hade tidigare.

Inga löften

Ulf Kristersson har ännu inte ställt ut några löften. Regeringen vill invänta försvarsberedningen som ska presentera sin slutrapport om hur försvaret ska rustas i nästa vecka.

— I grund och botten har jag stor respekt för att alla som jobbar i marinen tycker att marinen ska vara större och starkare, och det gäller säkert samma i flygvapnet och armén också, säger Ulf Kristersson vid besöket på Berga.

Inte heller försvarsminister Pål Jonson (M) vill föregripa försvarsberedningen.

— Det jag får kvitterat från Nato återkommande är att Sverige har en bra försvarsmakt i dess helhet, och man är mycket imponerad också av den marina verksamhet vi bedriver i Östersjöområdet inte minst, säger han.

Statsminister Ulf Kristersson ombord på korvetten HMS Gävle. På bilden även navigatör Fredrik Runnberg.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!