Översvämningar i Göteborg i ovädret Hans spår i augusti förra året.
Översvämningar i Göteborg i ovädret Hans spår i augusti förra året. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Mångmiljardnota efter översvämningar och bränder

Människor har omkommit och hus slukats av vatten under ett av de blötaste åren hittills i Europa. Notan för översvämningarna är i mångmiljardklassen.


Fakta: Temperaturen i Europa

2023 var det varmaste eller näst varmaste året som registrerats beroende på mätning.

Temperaturerna i Europa låg över genomsnittet under 11 av årets månader, med den varmaste septembermånad som någonsin hittills uppmätts.

2023 noterades rekordmånga dagar med "extrem värmestress". Det finns en ökande trend i antalet dagar med minst "stark värmestress" i hela Europa.

Källa: European State of the Climate 2023

Badhytter flöt i havet utanför Danmark, tusentals människor tvingades lämna sina hem i Norge och i Göteborg byggde en privatperson en skyddsvall på uppfarten till sitt radhus. Bara i Sverige uppskattas försäkringskostnaderna efter ovädret Hans i augusti förra året uppgå till runt en miljard kronor – där lejonparten av de inrapporterade skadorna handlar om översvämningar.

Risken för skyfall och översvämningar ökar med klimatförändringen. Hans är ett exempel på hur "en ökning av extrem nederbörd leder till katastrofala händelser" i Europa, enligt rapporten "European State of the Climate 2023" från EU:s klimattjänst Copernicus och Meteorologiska världsorganisationen (WMO).

Några extrema klimathändelser som inträffade i Europa under 2023.

Dödliga oväder

Det var inte bara Sverige och Norge som hamnade i stormens öga. Översvämningar orsakade stora skador runt om på kontinenten och stod för 81 procent av Europas ekonomiska förluster till följd av klimatpåverkan 2023, enligt preliminära siffror.

Omkring 1,6 miljoner människor påverkades av översvämningarna – som tog minst 44 liv. Ytterligare 63 personer omkom till följd av stormar.

— Klimatkrisen är vår generations största utmaning. Kostnaden för klimatåtgärder kan tyckas hög, men kostnaden för att inte göra någonting är mycket högre, säger WMO-chefen Celeste Saulo, i en kommentar.

2023 var också 7 procent blötare än ett genomsnittligt år i Europa och var ett av de blötaste åren som registrerats. I december noterades också "extremt höga" flöden i nästan en tredjedel av det europeiska flodnätverket.

Fortsatt varmt

Det var ett år av kontraster.

Europa är den kontinent som värms upp snabbast och temperaturen stiger. Alla månader utom en var varmare än snittet och det var rekordvarmt i de europeiska haven. Delar av Nordatlanten drabbades av en extrem marin värmebölja.

Dessutom brann det på en sammanlagd yta motsvarande storleken av Berlin, Paris och London. Grekland kämpade mot den största skogsbrand som registrerats i EU.

Brandbekämpning utanför Lindos på den grekiska ön Rhodos i juli förra året.

De extrema klimathändelser som drabbade hundratusentals européer 2023 har en prislapp på "tiotals miljarder euro", enligt Copernicus-chefen Carlo Buontempo:

— Tyvärr är det inga siffror som kommer att minska, åtminstone inte i närtid.

Rapporten bjuder dock inte bara på dyster klimatstatistik. Vid sidan av stora bränder och feberheta hav noterades en rekordstor andel förnybar energi i Europas faktiska elproduktion: 43 procent, att jämföra med 36 procent 2022.

TT
/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!