Domstolar bör kontrollera inkomstuppgifter, skriver debattörerna. Arkivbild.
Domstolar bör kontrollera inkomstuppgifter, skriver debattörerna. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Åklagare: Fritt fram att ljuga om ekonomi

Det är fritt fram för åtalade att ljuga i domstolen om sina inkomster i syfte att betala lägre bötesbelopp. Det skriver kammaråklagarna Jan Leopoldson och Jonas Myrdal på DN Debatt och kräver motåtgärder av regeringen.


Enligt debattörerna – som arbetar på Ekobrottsmyndigheten –kräver domstolar i nuläget inte att åtalade personer ska lämna in dokumentation för sina inkomst- eller förmögenhetsuppgifter, vilket gör att staten går miste om stora belopp.

"Då inget av vad den åtalade uppger kontrolleras närmare och denne inte har någon skyldighet att hålla sig till sanningen eller presentera någon form av dokumentation, betyder det att många kommer undan med lägre böter och framför allt lägre eller ingen återbetalning alls av sin advokatkostnad".

Enligt Jan Leopoldson och Jonas Myrdal måste regeringen bland annat göra det straffbart att lämna felaktiga uppgifter om sin privatekonomi.

Dessutom bör domstolar få möjlighet att hämta in uppgifter om inkomst från myndigheter, banker och arbetsgivare, anser de.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!