Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar på plats i Gubbängen.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar på plats i Gubbängen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dadgostar: Attacken ett hot mot vår demokrati

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera andra partiledare fördömer attacken mot Vänsterpartiets och Miljöpartiets arrangemang på onsdagskvällen. Det är ett hot mot vår demokrati det som har hänt, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.


Hon är på plats i Gubbängen ett par timmar efter att mötet – som beskrivs som ett "antifascistiskt evenemang" – i Gubbängen i södra Stockholm attackerades av maskerade män.

En person ska ha blivit misshandlad, andra sprejades med färg i ansiktet och minst två har tagits till sjukhus.

— Jag möttes av flera medlemmar när jag kom hit som var omtumlade, som kände sig oerhört chockade. Det är naturligtvis fruktansvärt det som många av våra medlemmar har upplevt, säger Nooshi Dadgostar till TT.

Bland annat Vänsterpartiets presstjänst beskriver gärningsmännen som nazister. Hon säger att den här typen av attack "kan vara ett tecken på den tid vi lever, där högerextremismen växer".

— Nu måste alla demokratiska politiska krafter resa sig upp för att bekämpa den högerextremism som hotar vår demokrati. Gör vi inte det går vår demokrati under.

Attack mot demokratin

Samtliga partiledare som har uttalat sig om händelsen kallar det som hände för en attack på demokratin. Inklusive statsminister Ulf Kristersson (M).

”Det är förfärande uppgifter att ett möte som Vänsterpartiet höll i har stormats. Jag har hört av mig till Nooshi Dadgostar och framfört mitt djupaste stöd. Den här typen av vedervärdiga handlingar har ingen plats i vårt fria och öppna samhälle", säger han i ett uttalande till TT.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är inne på samma linje.

"Mina tankar är hos de drabbade. Högerextremister vill skrämma oss till tystnad. De ska aldrig få lyckas", skriver hon på X.

"Vill skrämma oss"

Även andra partiledare har kommenterat händelserna i sociala medier.

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén:

"Mina tankar är hos de som utsattes i kväll. Högerextrema krafter vill skrämma oss till tystnad, de ska inte lyckas."

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok:

"Ett mörker har fallit över Sverige. I kväll har nazister attackerat ett politiskt möte i Gubbängen. Det är en attack inte bara mot Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Stiftelsen Expo, utan mot hela vårt demokratiska samhälle. Allt mitt stöd till de drabbade."

"Vilket mörker"

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch:

"Att ett politiskt möte stormas av antidemokratiska krafter kan aldrig accepteras. Det här har ingen plats i vårt samhälle."

Liberalernas Johan Pehrson:

"Vilket mörker. Antidemokratiska krafter som dessa utgör ett allvarligt hot mot vår demokrati och måste mötas med samhällets hårdaste stålhandske."

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttalar sig i ett mejl till TT efter en fråga om hur partiet kommenterar attacken.

”Politiskt motiverat våld är fruktansvärt, i alla dess former, och hör inte hemma i Sverige", säger han i uttalandet och fortsätter:

"Alla demokratiska krafter måste stå i full enighet mot all slags politiskt motiverat våld.”

TT
/
/
/
/
/
Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!