MAgdalena Andersson. Arkivbild.
MAgdalena Andersson. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Städerskan greps – får nu skadestånd

Den städerska som greps utanför förra statsministern Magdalena Anderssons privata hem får skadestånd från sin tidigare arbetsgivare. Totalt blir det en summa på 127 000 för bland annat utebliven lön.


Fakta: Kallades "städ-gate"

Den 21 december 2021 utlöstes larmet i dåvarande statsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka och polisen ryckte ut.

En ung kvinna från Nicaragua som var där för att städa visade sig vara efterlyst efter avslag på asylansökan och fördes till Migrationsverkets förvar.

Hon fick lämna Sverige i mars 2022, men kom senare tillbaka för att vittna mot arbetsgivaren.

Städerskan, en 28-årig kvinna från Nicaragua, hade med hjälp av fackförbundet SAC Syndikalisterna stämt städbolagets vd för utebliven lön.

Rättegången har skjutits upp gång på gång i ett år, och inte heller på torsdagen dök städföretagaren upp i Nacka tingsrätt.

Rätten underkänner hans skäl till frånvaro och dömer städerskan till 81 900 kronor i utebliven lön, vilket Expressen var först att rapportera om. Dessutom får hon ett skadestånd på 45 000 kronor, enligt tidningen.

Blev riksnyhet

Kvinnan blev en riksnyhet efter att hon greps vid dåvarande statsministerns privata bostad i Nacka i december 2021.

Hon och en kollega var på väg in i villan när larmet utlöstes och städerskan, som var efterlyst efter ett avvisningsbeslut, låstes in på Migrationsverkets förvar och skickades våren 2022 ut ur landet.

Enligt SAC är det första gången en svartarbetande städerska tar strid mot sin arbetsgivare i en svensk domstol med fackligt stöd.

— Jag gör det för att de inte betedde sig bra mot mig när händelsen inträffade, med vetskap om att jag var papperslös, och så att det från och med nu ska bli känt att vi papperslösa har rättigheter i Sverige, säger kvinnan till Expressen.

Andersson beklagade

Facket bygger sin talan på en tio år gammal lag som man kallar "papperslösalagen".

— I Sverige har papperslösa ganska starka rättigheter på jobbet. Man har rätt att få lön för utfört arbete, säger Emil Boss, förhandlare på SAC Syndikalisterna, till TT.

Städbolagets vd har hävdat att hon aldrig var anställd hos honom utan bara hyrdes in. Han ska nu även betala kvinnans rättegångskostnader på över 300 000 kronor.

När historien uppdagades beklagade Magdalena Andersson situationen:

"Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer", skrev hon i ett sms.

Hon framhöll att hon efter det inträffade avslutade kontakten med städfirman. Enligt Andersson ska bolaget ha sagt att det hade kollektivavtal.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!