Det varma och torra vädret har gjort att dricksvattnet riskerar att ta slut.
Det varma och torra vädret har gjort att dricksvattnet riskerar att ta slut. - Foto: Leif R Jansson/TT och Erik Johansen/NTB/TT

Kommunens skarpa varning: Dricksvattnet kan ta slut

Sol och värme har på vissa håll inneburit varningar för översvämningar när is och snö smälter. Men nu flaggar en kommun i stället för att dricksvattnet kan komma att ta slut.
– Nu räknas varje droppe, konstaterar man i ett pressmeddelande.


I helgen utfärdade SMHI gula och orangea varningar för höga flöden på flera platser i Norrland. Vårfloden i Kalix- och Torneälven har gjort att vattennivåerna stigit rejält, vilket kan leda till översvämningar i närliggande områden. 

– På många håll har det kulminerat eller kulminerar just nu. Men det är fortsatt mycket vatten i många vattendrag, har SMHI:s vakthavande hydrolog Hugo Rudebeck sagt till TT. 

LÄS MER: SMHI varnar för översvämningar

Det har varit soligt och varmt i stora delar av landet på sistone. Foto: Henrik Holmberg/TT

MISSA INTE: Så blir sommarvädret i juni – här blir det varmast

Men på andra håll i landet gör det varma vädret att man i stället riskerar dricksvattenbrist. 

Kungsbacka kommun: "Nu räknas varje droppe"

Under tisdagen gick nämligen Kungsbacka kommun ut med en varning till invånarna. Det råder ett ansträngt läge när det kommer till dricksvattnet i kommunen och konsumtionen är tidvis större än produktionen nu när det är både varmt och torrt ute. 

– Nu räknas varje droppe! Hjälp oss att spara på vattnet så kanske vi kan undvika ett bevattningsförbud, säger Catarina Sundberg, verksamhetschef Vatten Avlopp Bredband och Projekt & Bygg, i ett pressmeddelande.

MISSA INTE: Turister i Sverige varnas för området: "Förenat med livsfara"

Undersöker om man kan låna vatten

Dricksvattnet som finns i Kungsbacka hämtas från Bräckan och är en blandning av naturligt grundvatten samt vatten från sjön Lygnern. Det senare tar sex veckor att infiltrera genom Fjärås bräcka. 

Kungsbacka kommun uppmanar invånarna att spara på dricksvattnet. Foto: Christine Olsson/TT

– Vi måste hinna fylla vattentornen under nätterna så att det finns tillräckligt tryck i brandposter för Räddningstjänsten. Vi kan heller inte ta ut hur mycket vatten som helst från Lygnern eftersom vi har en vattendom att förhålla oss till, säger Sundberg i pressmeddelandet.

Kommunen ser sig nu för om det finns möjlighet att låna vatten av Mölndals kommun, men med den rådande väderleken lär även deras behov bli större och det finns därmed en risk att vattnet inte räcker. 

Så sparar du vatten

Enligt kommunen finns det flera sätt att spara vatten:

  • Låt gräsmattan bli gul och undvik vattenspridare. Gräset återhämtar sig.
  • Undvik anläggning av nya gräsmattor och passa i stället på under hösten när det är större nederbörd.
  • Vattna bara om det är nödvändigt och gör det tidigt på morgonen, sent på kvällen eller på natten. Då dunstar inte vattnet bort lika snabbt. 
  • Korta ner duschtiden och låt inte kranen stå på när du borstar tänderna.
  • Fyll en kanna med vatten och låt den stå i kylen. På så vis slipper du spola bort vatten i väntan på att det ska bli kallt i kranen. 

LÄS MER: Då ska du ta semester i sommar – för störst solchans

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!