Hur blir egentligen vädret under sommarens första månad?
Hur blir egentligen vädret under sommarens första månad? - Foto: Erik Johansen & Tomas Oneborg/SvD/TT

Så blir sommarvädret i juni – här blir det varmast

Sommaren är runt hörnet. Den stora frågan varje år är om värmen är här för att stanna eller om det blir "en klassisk svensk sommar". Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart, reder ut vad prognoserna säger.


Sommarvärmen har kommit till Sverige och på flera håll i landet visar termometern nu upp emot 20 grader. 

När sommaren är i antågande brukar även svenskarnas semester bara vara runt hörnet. Men hur blir det egentligen i sommar, kommer semestern bestå av regn eller sol?

Då ska du ta semester i sommar – för störst solchans

För närvarande råder sommarvärme på flera håll i landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Meteorologen: Det visar väderprognosen i början av juni

Våren har hittills bjudit på både regn och kalla vinder följt av sol och ljumna kvällar. 

För att ta reda på hur sommarens inledning kommer te sig vädermässigt har Nyheter24 pratat med vädertjänsten Klarts meteorolog, Lasse Rydqvist

Han förklarar att prognoserna än så länge inte pekar mot någon "klassisk svensk sommar" under juni, åtminstone inte ännu.

– Som prognosen ser ut just nu för starten på juni månad så ger den dessvärre inga tydliga signaler om några starka avvikelser nederbördsmässigt, säger han till Nyheter24.

De nuvarande prognoserna för den närmsta tiden visar dock att regn kan vara vänta runt hörnet. SMHI gick tidigare i veckan ut och meddelade att kalla vindar är att vänta på flera håll under den kommande helgen.

SMHI: Vårvärmen försvinner – då blir det kallare igen

Foto: Ali Lorestani/TT

Så blir vädret i juni – och här blir det varmast

Enligt Rydqvist visar dock de nuvarande prognoserna att värmen kommer återvända under den första veckan i juni.

– Det ser ut som att värme kan återvända under vecka 23. Det är framför allt Götaland, Svealand och sydöstra Norrland. I övrigt ser det ut att vara normalvarmt eller till och med kallt för årstiden, säger han och utvecklar var de kalla temperaturerna kan uppmätas:

– En vanlig dag i juni når vi upp till omkring 20 grader i söder och mellan 13-18 grader i norr. Så vi kan alltså säkerligen nå åtminstone en bit över 20 gradersstrecket på flera håll i södra Sverige. 

Rydqvist säger även att tidigare prognoser visat på blöta och nederbörd i norra delarna av landet. Det innebär att slutsatsen dras till att det kan komma att bli mer solsäkert i söder mot nationaldagen, runt Östersjölandskapet.

Samtidigt betonar han att prognoserna kan komma att svänga längs vägen till sommarmånaden.

– Det är viktigt att komma ihåg att det är långt dit och prognosen kan säkerligen komma att ändras när vi närmar oss. Men så ser läget ut just nu, säger Rydqvist till Nyheter24.

Så mycket pengar kan du få tillbaka – om det regnat på semestern

Lasse Rydqvist arbetar som meteorolog på vädertjänsten Klart. Foto: Privat

Så kan sommarens myggprognos se ut

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!