Läkare sjukskriver för länge

Var tionde läkare sjukskriver patienter längre än nödvändigt.


Var tionde läkare sjukskriver dagligen eller någon gång i veckan patienter längre än nödvändigt. Orsaken är långa väntetider på utredningar och behandling inom vården. Nästan hälften av läkarna använder sig dessutom inte av Socialstyrelsens nya riktlinjer om hur länge en person ska sjukskrivas för sina åkommor. Det visar en ny undersökning om läkares arbete med sjukskrivning.

I undersökningen deltog över 60 procent av Sveriges läkarkår. Studien visar att varannan läkare ser sjukskrivningen som ett arbetsmiljöproblem, eftersom många läkare känner sig hotade av patienter på framför allt vårdcentraler och husläkarmottagningar.

Formellt sett är det inte läkare som sjukskriver, utan Försäkringskassan. Läkarnas intyg tjänar dock som underlag.

Undersökningen, som redovisas av forskare vid Karolinska institutets sektion för försäkringsmedicin, visar att ungefär två av tre läkare arbetar med sjukskrivningsärenden i någon omfattning. De som har flest ärenden finns inom ortopedin, företagshälsovården, på smärtmottagningarna och inom cancersjukvården.

I dag hanterar mindre än fyra av tio vårdcentralläkare sjukskrivningsärenden mer än fem gånger per vecka, jämfört med drygt sex av tio för fyra år sedan.

Främst yngre läkare med relativt kort yrkeserfarenhet använder Socialstyrelsens riktlinjer som stöd när de skriver sina intyg till Försäkringskassan. En tredjedel av läkarna säger att de saknar stöd från sin chef kring handläggning av patienternas sjukskrivningar. Lika många anser att landstingets satsning på förbättrad handläggning inte har varit tillräcklig.

22 498 deltog i enkäten, som gjordes hösten 2008.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!