Rädd gravid kvinna slipper jobba

Länsrätten kör över Försäkringskassan och ger 30-årig kvinna hel havandeskapspenning.


SKÅNE. Den gravida kvinnan, som är i 30-årsåldern, vågar inte längre jobba kvar på sin arbetsplats, där det rör sig en person med tung kriminell bakgrund. Trots att Försäkringskassan avslog hennes begäran om havandeskapspenning har länsrätten gjort att hon slipper gå till jobbet.

– Risken är stor att mannen riktar sin aggressivitet mot personalen. Arbetsmiljön är direkt olämplig för en gravid kvinna, skriver 30-åringen i sin överklagan till länsrätten, enligt Skånskan.

– Ungdomarna kan vara både bråkiga och stökiga. Och det förekommer även att de är påverkade av olika substanser. Jobbet innebär ensamarbete och även nattarbete ingår, fortsätter kvinnan.

I april avslog Försäkringskassan hennes begäran om hel havandeskapspenning från den 6 juli till 24 augusti på grund av arbetsmiljön och hennes fysiskt påfrestande arbetsuppgifter, däribland tunga lyft.

Försäkringskassan drev linjen att det saknades uppgifter om att den gravida kvinnan förbjudits att fortsätta sitt arbete med stöd av arbetsmiljölagen, och att det därför inte gick att betala ut havandeskapspenning. Myndigheten avfärdade också att det skulle förekomma tunga lyft.

– Havandeskapspenning ska bara beviljas för kvinnor som har ett arbete som är fysiskt ansträngande utöver det vanliga. I de fall där ledigheten inte är nödvändig för att skydda kvinnans hälsa under graviditeten bör inte havandeskapspenning beviljas. Kvinnan kan då i stället ta ut föräldrapenning, skrev myndigheten i sitt beslut, enligt Skånskan.

Efter att kvinnan bifogat ett intyg från arbetsgivaren om att hon är avstängd från jobbet har länsrätten gått på hennes linje och beviljat henne rätt till hel havandeskapspenning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!