Graffitimålaren NUG ställer ut i Paris

"Han är lika skicklig på att göra tags som Bruno Liljefors var på att måla rävar."


Klottraren som tog steget in i kulturens absoluta finrum

NUG är graffitikonstnären - eller klottraren - beroende på vem man frågar - som väckte stor uppståndelse i våras då han ställde ut sitt examensarbete från Konstfack: ”Territorial Pissing”.

En film som visar NUG klottra ner en tunnelbanevagn i Stockholm för att sedan, något drömlikt, kasta sig ut genom ett fönster i tunnelbanevagnen och landa på stationen.

Verket visades på utställningen Market som Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) också råkade befinna sig på. Hon blev upprörd. Verket polisanmäldes. Konstfack kritiserades hårt. SL krävde skadestånd.

Men NUG, eller Magnus Gustafsson som han heter, har inte gjort ett enda uttalande. Något som bland annat kulturminstern hånade honom för.

Nu är verket på export. Ansedda Fondation Cartier i Paris har visat intresse och redan den 7 juli när utställningen öppnar kan den franska kulturpubliken skåda Gustafssons verk.

Och enligt Magnus Gustafssons gallerist, Andreas Brändström på Brandstrom Stockholm, är det inte någon slump att de har visat intresse för ”Territorial Pissing”.

–Man ska vara medveten om att Magnus är oerhört duktig på att hantera sprayburkar. Inte en linje styrs av slumpen. Han är lika skicklig på att göra tags som Bruno Liljefors var på att måla rävar, säger Brändström till DN.

Konst:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!