Nya lagar i dag

I dag, 1 juli, börja flera nya lagar att gälla. Nyheter24 listar de viktigaste.


Halvårsskifte och nya lagar. I år har den regeringen fört fram en rad lagändringar. Men flera lagar har redan börjat gälla.

Ipredlagen har exempelvis redan vunnit laga kraft och skapat stor debatt. En del av Ipred innebär att en domstol kan besluta att en internetleverantör på begäran ska lämna ut IP-adresser vid styrkt misstanke om intrång i immaterialrätten.

Lagar som börjar gälla i morgon är bland annat.

Bonussystem för invandrare, den så kallade sfi-bonusen, som syftar till att ge en ekonomisk sporre till de invandrare som lär sig svenska snabbt införs. Genom ett försök i 15 kommuner ska man undersöka om språkinlärningen går snabbare genom att ett ekonomiskt bidrag hägrar

Om du behöver skaffa ett nytt pass måste den ha fingeravtryck. Barn under sex år och personer som av fysiska skäl inte kan lämna fingeravtryck undantas från kravet. Fingeravtrycket ska lagras som ett chip i passet och syns inte för blotta ögat.

Apoteket mister sitt monopol. Nu kan privata apotek söka tillstånd hos Läkemedelsverket för att sälja mediciner som Apoteket AB tidigare haft ensamrätt på att sälja.

Skatteavdraget för hushållstjänster utökas. Personen som köper avdragsgillt arbete kan komma överens med utföraren att betala endast hälften av arbetskostnaden. Resten får utföraren begära från Skatteverket.

Straffet för mord höjs till 18 år. Straffskalan för mord ändras från fängelse i tio år eller på livstid – till lägst tio år och högst 18 år, eller på livstid. Syftet är att skapa ett mer nyanserat straff för mord och höja straffnivån för det tidsbestämda straffet. Även för andra brott som människorov, grov mordbrand, grovt sabotage, grovt spioneri, folkrättsbrott, folkmord och terroristbrott, höjs straffskalan till 18 år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!