Reinfeldts stora bakslag

Vill ha EU:s ordförande återvald - men Barroso har inte parlamentets stöd.


Statsminister Fredrik Reinfeldts första stora bakslag, i samband med det svenska ordförandeskapet i EU, är ett faktum.

Åtminstone har han förlorat den första ronden i en mycket viktig fight.

Vid ett toppmöte i Bryssel i midsommar behandlades frågan huruvida EU-kommisionens ordförande José Manuel Barroso skulle bli omvald och därmed sitta fem år till. EU-ledarna gav då tummen upp.

Reinfeldt tvingas ge upp

Reinfeldt har flera gånger tidigare sagt att ett snabbt omval av Barroso är viktigt för ordförandelandet Sverige. Detta för att få ett ”tydligt ledarskap” i EU.

Nu tvingas emellertid Fredrik Reinfeldt i praktiken ge upp hoppet om ett parlamentsbeslut i juli.

För några dagar sedan bekräftade statsministern själv:

– Det har framkommit i samtal med flera av gruppledarna i EU-parlamentet att det inte kommer att vara aktuellt att ta ett beslut om Barroso i juli.

Reinfeldts ansträngningar blockerade av parlamentet

Uppgifter på tisdagen gör gällande att ledamöterna i Europaparlamentet definitivt har blockerat Reinfeldts anstängningar att få Barroso återvald i juli.

Statsminister Fredrik Reinfeldt verkar dock ha bestämt sig - Barroso ska bli återvald, om inte nu så i så fall i september - kosta vad det kosta vill.

– Jag kommer att påbörja den formella proceduren så att Mr Barroso kan bli nominerad, så att vi så snart som möjligt får en ny ordförande för EU-kommisionen på plats, sade Reinfeldt på en presskonferens på måndagen.

Men för att detta överhuvudtaget ska vara möjligt behöver Reinfeldt parlamentets stöd - vilket han uppenbarligen inte har i dagsläget.

"Verkar inte särskilt smart"

När Nyheter24 når den svenske EU-parlamentarikern Carl Schlyter (mp) för en kommentar är han mycket kritisk till Reinfeldts agerande:

– Statsministern ställs inför många problem. Han borde se sig om efter alternativ nu när stödet för Barroso har minskat.

Vad tror du att det minskade stödet för Barroso beror på?

– Många nya parlamentariker är en förklaring och bland dessa verkar stödet helt enkelt inte vara lika starkt. Dessutom tror jag att många tycker att Barroso inte gjort tillräckligt för att möta den ekonomiska krisen.

Varför envisas Reinfeldt med Barroso?

– Reinfeldt och Barroso står varandra nära politiskt och dessutom har han varit tydlig med att ett återval är viktigt för det svenska ordförandeskapet. Han verkar satsa allt på ett kort, vilket inte är särskilt smart.

Statsvetaren Malena Britz som är expert på EU-frågor menar, precis som Schlyter, att det finns en risk att Sverige kan bli officiellt överkörda i september om Reinfeldt inte börjar se sig om efter alternativ.

– Det kan vara så att Reinfeldt underskattat parlamentets makt och behovet av att ha goda relationer med parlamentet.

Vad händer i september om Barroso inte blir vald?

– Då finns det en risk att Sverige förlorar ansiktet.

Nyheter24 har vid upprepade tillfällen försökt nå EU-parlamentarikerna Gunnar Hökmark (m) och Christofer Fjellner (m) för en kommentar, utan resultat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!