Kraftig ökning av prostitution i Sverige

Sverige möter en oroväckande förhöjning av kvinnor som säljer sex på gatan.


Prostitution är ett problem som är mer aktuellt än vad många vill kännas vid. Men ändå har antalet kvinnor som säljer sex på gatan ökat markant, med fokus på framför allt utländska kvinnor från bland annat Brasilien, Thailand och många afrikanska länder.

På Malmskillnadsgatan i Stockholm blomstrar prostitutionen - men det är inte en affärsutveckling många är glada att se.

– De människor vi möter är trasiga individer. Jag har arbetat här i tre år, min kollega i 20 år. Vi har hittills inte mött några ”lyckliga horor” här, säger Miki Nagata, socionom på Stockholms stads prostitutionsgrupp till Dagens Nyheter.

1999 infördes sexköpslagen som kriminaliserade köp av sexuella tjänster. Kritiker har hävdat att lagstiftningen ytterligare stigmatiserar en redan utsatt grupp. Det har dessutom sagts att lagstiftningen flyttar prostitutionen från gatan till nätet och gör verksamheten mer svårkontrollerad. Lagens förespråkare har sagt att gatuprostitutionen har minskat kraftigt sedan lagen infördes.

Nu märks ett trendbrott. Inom en väldigt kort tid har polisen i Stockholm sett en kraftig ökning av prostituerade.

– Vi har sett en ökning av antalet prostituerade senaste halvåret. För ett år sen låg gatuprostitutionen på 10–15 kvinnor om dagen. Nu ser vi 20–30 kvinnor varje dag, vilket är avsevärt många fler med tanke på den lilla ytan vid Malmskillnadsgatan, säger Jonas Trolle, polisinspektör vid Stockholmspolisens traffickinggrupp till Dagens Nyheter.

Men det är inte bara i Stockholm prostitutionen ökar. Sedan Norge ändrade sin sexköpslag flydde många nigerianska kvinnor från Oslo till Göteborg.

– Förra året var det väldigt få, man fick nästan känslan att gatuprostitutionen var på väg att avta helt. Men i år har vi sett en ökning, en normalkväll är det väl ett tjugotal som står där. Nyrekryteringen kommer från utländska tjejer, framför allt från Nigeria, säger Mats Paulsson, kriminalinspektör vid Göteborgspolisens prostitutionsgrupp, till Dagens Nyheter.

I april 2008 tillsatte regeringen en utredning för att utvärdera sexköpslagen och dess effekter. Den ska redovisas nästa år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!