Unga uppmanas ljuga för att få jobb

"Man ska säga att man har all kompetens som krävs och lite till".


Unga som söker jobb drar sig inte för att överdriva och ljuga i ansökningarna.

Inte ens hälften av 20-åringarna anser att de behöver vara helt ärliga i sitt jobb-cv, enligt en stor undersökning som bemanningsföretaget Manpower har genomfört.

Enligt en arbetssökande som Nyheter24 pratat med uppmanas de att ljuga för att få jobb.

– Dels säger de att man aldrig ska ljuga i en ansökningshandling, dels säger de att man ska framstå som att man tycker att varje jobb man söker är det bästa jobbet i världen och att man har all kompetens som krävs och lite till. Vi får alltså både veta att man inte ska ljuga, samtidigt som de uppmanar en att ljuga, säger Christian Carlsson, arbetssökande och med i UGA (Arbetsgarantin för Unga) i Göteborg, till Nyheter24.

Det vanligaste är att man överdriver sitt intresse för att arbeta på just den aktuella arbetsplatsen, men många överdriver också sina personliga egenskaper.

Var femte tillfrågad har någon gång ljugit om sina språkkunskaper.

Det är de unga som har lättast för att skarva till sanningen. Bland de sökande i 60-årsåldern säger 72 procent att man alltid måste vara ärlig, medan bara 45 procent av 20-åringarna har samma inställning.

Peter Lundahl, vd på Manpower, gissar att ljugandet kan ha med arbetslösheten att göra.

– När arbetslösheten går upp är det förståeligt att många frestas att extrapolera sina förtjänster i sin iver att komma till en intervju, säger Lundahl till DN.

Enligt Christian Carlsson uppmanas de arbetslösa att ändra namn på sina tidigare jobb när de skriver meritförteckningar.

– Det är svårt att skriva en sanningsenlig ansökningshandling, även med de rena meriterna, då många yrkeskategorier ses på med förakt. Av Arbetsförmedlingen får vi rådet att skriva om vissa saker, såsom telefonförsäljning/telemarketing, som är ett allmänt hatat ord. Det får bli kundförvärvare eller bara säljare i stället, säger Christian Carlsson till Nyheter24.

Mönstret ser liknande ut bland chefer. En chef i medelåldern förväntar sig absolut ärlighet i jobbansökan, medan yngre chefer oftare accepterar ett friare förhållande till sanningen, skriver Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!