EU:s första jobbkontor i Afrika

EU har öppnat sitt första migrationskontor utanför Europa. (TT)


EU har öppnat sitt första migrationskontor utanför Europa. Afrikakontoret fungerar som en slags omvänd turistbyrå, som ska informera om hur man tar sig till Europa men också avskräcka från illegal invandring.

Nära Nigerflodens strand i Malis huvudstad Bamako hölls på måndagen öppningsceremonin för Cigem, ett sandfärgat komplex som utgör EU:s första informationskontor för Europasugna afrikaner.

Tanken är att Cigem (Centre d'Information et de Gestion des Migrations) ska informera bland annat om hur det går till att hitta arbete i Europa. Men någon arbetsförmedling är det inte, inga jobb finns att söka på själva centret, och syftet är också avskräckande - Bamako är ett viktigt nav i den illegala migranttrafik från Afrika till EU som årligen skördar tusentals liv.

Malis president Amadou Toumani Touré, EU:s biståndskommissionär Louis Michel och den forna kolonialmakten Frankrikes immigrationsminister Brice Hortefeux deltog i invigningen.

– I stället för att demonisera migrationsfenomenet, bör det stödjas, struktureras och hanteras på bästa sätt som en positiv mänsklig faktor för både Afrika och Europa, sade Michel, som varit mycket engagerad i inrättandet av Cigem.

Många afrikaner, främst unga män utsända av sina familjer, passerar Mali på vägen från länder som Ghana och Nigeria mot det hägrande välståndssamhället Europa. Men efter strapatsrika resor genom Sahara hamnar de i klorna på människosmugglare, och lockas att sätta sig i knappt sjödugliga båtar över Medelhavet eller till Kanarieöarna.

Men en förhoppning är att Cigem är startskottet på en mer organiserad invandring, som lär behövas i takt med att en i genomsnitt allt äldre EU-befolkning kräver större arbetskraftstillskott utifrån. BBC rapporterar att Spanien redan upprättat arbetsförmedlingar i Senegal för säsongsarbete inom jordbruket, och Cigem kan med tiden komma att fungera likadant.

– Det är mycket vettigare för folk att komma legalt, så att deras rättigheter skyddas och de kan kräva och få rättvist betalt, säger Patrick Taran, migrationsexpert vid FN-organet ILO, till BBC.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!