Präst anmäld - begravde kättare

Kyrkoherde: Det bidrar till Svenska kyrkans sönderfall.


KÄLLSTORP. 83-åriga prästen Nils-Åke Olandersson har anmälts för att brutit mot kyrkans ordning då han begravt en gammal vän - som inte var medlem i Svenska kyrkan.

– Det är så mycket regler och paragrafer. Felet med kyrkan är att den inte lyssnar. Jag försöker ställa upp för människor som söker hjälp och tröst, säger Olandersson till Kvällsposten.

För prästen handlade det inte om mannen var medlem eller ej. Han har självt vigt den avlidne mannen, döpt hans söner och känt honom sedan länge.

Men kontraktsprosten, kyrkoherden Gustaf Centervall i Trelleborg som ansvarar för tillsynen av församlingsprästerna i regionen, anser att detta förfarande bidrar "till ett sönderfall av Svenska kyrkan."

– Enligt klara beslut från biskopsmöten agerade Olandersson i strid med kyrkoordningen. Han ledde formellt sett en borgerlig begravning, hur många kyrkliga inslag som än fanns med under ceremonin i Norra kapellet. Det får en präst inte göra, förklarar han sin anmälan till domkapitlet i Lunds stift enligt KvP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!