Graffiti på t-banestation får vara kvar efter hot

SL-personal hotas. Polisen gör bedömningen att det är bra om "klottret" kan vara kvar ett tag.


I slutet av augusti omkom en 30-årig man när han körde in i en SL-buss med sin motorcykel på Hallundavägen i Botkyrka.

Kort därtefter sprejmålades ett stort kors på Norsborgs tunnelbanestation. Minnesmärket sitter fortfarande kvar, trots att SL har som policy att allt klotter ska tas bort inom 24 timmar.

Enligt Mats Nylén, informationsansvarig hos Södertörnspolisen, beror det på att det skulle orsaka fler oroligheter i ett redan utsatt område.

–Det har framförts hot till personal som jobbar på t-banestationen och i busstrafiken. Då har vi gjort bedömningen att det är bra om klottret kan vara kvar ett tag. Det handlar ju om någon form av sorgearbete som kamrater och anhöriga till den här 30-årige personen har genomfört, säger Nylén till Nyheter24.

Björn Holmberg, presschef på SL, berättar att de måste lyda polisens instruktioner.

–Vi har ju en 24 timmars regel vad gäller klottersanering. I det här fallet är vi dock tvugna att lyda polisens instruktioner. Vi kan inte bedöma den här typen av säkerhetsfrågor, säger Björn Holmberg till Nyheter24.

När SL kommer att ta bort klottret är i dagsläget inte klart.

– Jag hänvisar dig till polisen, säger Holmberg.

Mats Nylén påpekar att det nu gått en så lång tid att det börjar bli dags att ta bort målningen.

–Det kommer att ske. Vi har fört diskussioner om det med SL. När det kommer att tas bort vill jag inte säga på grund av säkerhetsskäl säger Nylén.

Under den senaste månaden har en rad bilar satts i brand i området. Och Nylén understryker att detta är ett exempel på hur polisen har jobbat brottsförebyggande.

Men visar inte det här att det går att få fram sin vilja genom hot?

–Det finns ju alltid risker att personer kan vrida och vända på allting. Men i det här läget gjorde vi ändå den bedömningen att det vore bäst att låta klottret vara kvar, säger Nylén till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!