Stieg Larssons sambo erbjuds 20 miljoner

Arvtagarna vill sluta fred med Eva Gabrielsson och ger henne del av arvet.


Deckarförfattaren Stieg Larssons arvtagare vill få slut på arvstvisten. Via Svenska Dagbladet erbjuder Larssons bror och far Eva Gabrielsson 20 miljoner kronor. Millenniumtriologin har hittills dragit in 130 miljoner kronor.

– Nu har det gått snart fem år sedan Stieg dog. Vi har väntat på att få kontakt med Eva. Men vi orkar inte vänta fem år till. Nu måste vi gå vidare, säger Stiegs bror Joakim Larsson till Svenska Dagbladet.

Därför har båda bestämt sig för att ge Eva Gabrielsson ett erbjudande.

– Vi har hela tiden velat komma överens. Men hon har vägrat att prata med oss i alla dessa år, säger 74-årige Erland Larsson till Svenska Dagbladet.

I och med att Gabrielsson aldrig ingick äktenskap med Stieg Larsson och att de inte heller hade upprättat något testamente, som gav de varandras tillgångar, var hon inte berättigad till arvet. Anledningen skulle ha varit att Stieg ville skydda henne, eftersom han i tidningen Expo och i olika böcker kartlagt svenska nazister. Paret levde tillsammans i 30 år.

– Hon var en del i Stiegs liv. Hon ska leva tryggt och bra av det här, säger Joakim Larsson om pengarna, till <a target="_blank" href=""http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3737573.svd">Svenska" Dagbladet.

Deckarsviten har sålt över 20 miljoner exemplar i Europa. 2008 var Stieg Larsson den näst bäst säljande författaren i världen. I Sverige har boken sålt i 3,5 miljoner exemplar.

För att Gabrielsson ska få pengarna måste hon tacka ja till erbjudandet, och uppge konto och bank. Under måndagen kontaktar familjens advokat Eva Gabrielssons advokat med erbjudandet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!