1 av 3
- Foto: Scanpix
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix

Bildt stannar på kyrkoposten

Han har inga planer på att hoppa av, enligt partivänner och församling.


Utrikesminister Carl Bildt tar kyrkopolitiken på allvar och tackar ja till uppdraget som ledamot i kyrkofullmäktige i Hedvig Eleonora församling på Östermalm i Stockholm. Tidigare har Bildt inte velat lämna något besked om hur han ser på den kyrkopolitiska satsningen.

I samband med kyrkovalet stod Bildt på 26:e plats på moderaternas kandidatlista i församlingen. Från början hade han ingen tanke på att komma in, men i valet kryssade han sig förbi 23 namn.

Att han knipit en plats i kyrkofullmäktige kände han inte till - ännu dagar efter valet.

Sedan mitten av oktober har det varit oklart hur utrikesministern väljer att prioritera sina uppdrag, och församlingen valde att avvakta till slutet av november. Vid kyrkofullmäktige den 23 november var han inte närvarande, men har ändå varit tydlig i att han har för avsikt att fullfölja uppdraget.

– Han var frånvarande från kyrkofullmäktige den 23 november, men meddelade fullmäktigegruppen att han inte hade möjlighet att dyka upp den dagen då han var i Kabul, säger Annika Sandström, gruppledare för moderaterna i Hedvig Elenoras kyrkofullmäktige, till Nyheter24.

Hon känner Bildt personligen sedan länge och säger att hon såvitt hon vet inte har fått några indikationer på att han tänker hoppa av.

– Nej, det tror jag inte. Vi har två till tre sammanträden per år. Men en mandatperiod på fyra år är en lång tid och mycket kan hända då, säger hon.

Om Bildt vill lämna uppdraget krävs det att han informerar församlingen skriftligt. Några månader efter valet har inte något sådant besked kommit in.

– Nej, han står som tredjenamn på listan, och vi har inte fått något papper från honom om att han inte vill fortsätta, säger Christina Jansson, sekreterare i kyrkofullmäktige, och kamrer i församlingen, till Nyheter24.

 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!