1 av 3
- Foto: BERNAT ARMANGUE/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Peter Dejong/AP/Scanpix

Storbritannien vill gripa israelisk toppolitiker

En brittisk domstol har utfärdat en arresteringsorder på Israels oppositionsledare och tidigare utrikesminister, Tzipi Livni, som nu tvingats ställa in ett planerat besök i landet.


LONDON. En brittisk domstol har väckt israelisk ilska efter att en arresteringsorder utfärdats mot Tzipi Livni, Israels tidigare utrikesminister och numera oppositionsledare och partiordförande för Kadima.

Livni begärdes arresterad på grund av hennes inblandning - i egenskap av utrikesminister - i kriget i Gaza.

Domstolen ändrade sig senare och drog tillbaka ordern. Men för sent. Tzipi Livni hade redan hunnit avboka Londonresan - enligt hennes talesman på grund av en schemakrock. På diplomatspråk betyder det: Glöm att hon sätter sin fot på brittisk jord.

Israels ambassadör i Storbritannien har nu i israeliska arméradion begärt att Storbritannien ändrar den lag som gör det möjligt för intressegrupper att väcka åtal mot ickemedborgare för påstådda krigsbrott utanför landet.

- Den nuvarande situationen har blivit oacceptabel, säger ambassadören Ron Prosnor.

Vid en konferens i Israel under tisdagen kommenterade Livni inte direkt arresteringssordern, men försvarade Israels agerande under kriget i Gaza.

- Vi skulle ha fattat samma beslut i dag. När staten Israel måste göra vad som är rätt så måste det göras - oavsett om vi blir fördömda eller ej, arresteringsorder eller ej, sa Livni i Tel Aviv.

Företrädare för den israeliska regeringen säger att man vill spela en aktiv roll i fredsprocessen i Mellanöstern och att Israel då måste vara en "strategisk partner".

- För att möjliggöra detta måste israeliska ledare kunna komma till Storbritannien för att föra samtal med den brittiska regeringen. Vi tittar skyndsamt på de följder som detta fall kan få.

Läs mer på al-Jazeera. Titta på ett nyhetsinslag här:

 

 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!