- Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX

Fler pappor föräldralediga

Aldrig har så många pappor varit hemma med barnen.


Rekordmånga pappar tar ut sin föräldraledighet. Men ännu är det långt kvar till ett jämställt uttag av föräldraledigheten, rapporterar DN.

– Männens uttag har framför allt ökat när det gäller de yngre barnen, de som inte fyllt två år, säger Niklas Löfgren, försäkringsutvecklare på Försäkringskassans huvudkontor, till DN.

34 dagars ledighet med föräldrapenning var snittet för nyblivna pappor förra året. År 2000 låg snittet på 24 dagar som jämförelse.

Ingen arbetsgivare negativ

Ökningen är mindre när det gäller de äldre barnen - och man kan tänka sig att det företrädesvis också är yngre pappor som väljer att stanna hemma längre.

Philip Hwang, som är professor i psykologi vid Göteborgs universitet, har frågat arbetstagare och arbetsgivare om föräldraledigheten i 244 företag.

– 1994 var tre till fyra arbetsgivare positiva till att papporna tog ut föräldraledigheten, 2006 hade det skett en dramatisk förändring och nu är ingen arbetsgivare uttalat negativ till att papporna är hemma, säger Philip Hwang till DN.

Ingen jämställdhetsskjuts

Men att det skulle få några djupgående konsekvenser för jämställdheten att fler pappor umgås mer med sina barn tror Philip Hwang - kanske något överraskande - inte.

– Vi såg redan på 70-talet att barnen blev lika trygga hos sina mammor som sina pappor, men de traditionella könsrollsmönstren var kvar, säger Hwang till DN.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!