Hud på burk snart här

Inom bara ett par år kommer man att kunna behandla svårläkta bensår med hjälp av hudceller på burk.


Inom bara ett par år kommer svensk öppenvård att kunna behandla svårläkta bensår med hjälp av hudceller på burk.

Så långt har vi kommit nu att vi faktiskt vågar tro på det här, säger professor Gunnar Kratz.

Han är verksam i Linköping och en av deltagarna vid ett symposium om bensår vid läkarnas Riksstämma i Göteborg.

Vården av bensår har gått framåt det senaste årtiondet. Metoder med fluglarver som håller såret rent, olika omslag, kompresser och tryckbehandlingar gör att många bensår faktiskt läker, till synes mot alla odds.

– Lik förbaskat är det ändå en del som inte gör det, säger Gunnar Kratz.

Orsaken är ofta att såret helt enkelt är för stort. De nya friska hudcellerna måste in över sårytan från kanterna, och är sårdiametern större än fyra-sex centimeter blir sträckan oöverstigligt lång. Transplantation blir då lösningen, och förutsatt att den underliggande vävnaden är i tillräckligt god form - inte infekterad, exempelvis - är resultatet ofta gott.

Kirurgerna måste använda patientens egen hud för att inte riskera att transplantatet stöts bort, men det är inte alltid det är lämpligt att ta hud från någon annan del av kroppen. Patienten kan riskera komplikationer i det nya såret, och själva operationsmetoden är mycket vård- och resurskrävande.

Odlade hudceller som sprayas över sårytan håller på att utvecklats som alternativ. En rad studier har gett lovande resultat.

– Jag tror att den här behandlingsformen kommer inom att finnas i öppenvården inom ett par år, säger Kratz.

Svårläkta sår på fötter och underben beror ofta på dålig blodcirkulation, antingen i venerna eller artärerna eller i båda systemen samtidigt. Det ökade trycket gör att kärlen så småningom går sönder och inflammeras.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!