Guantánamofångar till Sverige

Tre av regeringens allianspartier beredda att hjälpa USA.


Sverige känner av pressen. Tre av allianspartierna tycker att fångar som släpps fria från Guantánamobasen på Kuba ska få en fristad i Sverige. Inom två år väntas basen vara avvecklad då USA:s nyvalde president Barack Obama satt den tidsramen. Samtidigt kräver Portugal, som lovat att ta emot fångar, att fler länder inom EU gör sin del av arbetet. Sverige står på tur.

Avvecklingen är efterlängtad bland de svenska politikerna.

– Fantastiskt, Guantánamo är en skamfläck för USA, säger Birgitta Ohlsson (fp), ledamot i riksdagens utrikesutskott, till Svenska Dagbladet.

50 av de 250 personer som sitter i fånglägret är friade från misstankar. Än så länge är det oklart vart de ska ta vägen. Borgerliga politiker i utrikesutskottet öppnar nu för att Sverige ska ta emot frisläppta fångar.

– Det är en självklarhet. Även om det är USA som har huvudansvaret, så har de europeiska länderna varit de starkaste kritikerna av Guantánamo, säger Birgitta Ohlsson.

Moderaternas ledamot i utskottet Henrik von Sydow anser att frågan är för tidigt väckt.

– Det är viktigt att inte förbigå UNHCR (FN:s flyktingorgan). Innan de har en tydlig uppfattning är det svårt att ta ställning, säger han till Svenska Dagbladet.

Kerstin Lundgren (c) säger att USA "tveklöst" har huvudansvaret för Guantánamo, men att Sverige inte kan svära sig fri från ansvar. Förre partiledaren Alf Svensson (kd) kallar Guantánamobasen för "en skam för en demokratisk stormakt". Han anser att det borde vara "en bagatell att lösa inom EU".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!