Guantánamofångar på export

Att Storbritannien vill ta emot amerikanska fångar har blivit en het fråga.


Barack Obama har lovat att stängningen av Guantánamolägret på Kuba ska ligga högt upp på dagordningen när han tar över i Vita huset den 20 januari. USA:s försvarshögkvarter Pentagon är redan i färd med att ta fram en plan för stängningen.

Det stora problemet är vart USA ska skicka de runt 250 fångar som finns i lägret i dag. Nyligen skickade den amerikanska regeringen brev till ett hundratal länder där de tillfrågades om de kan tänka sig att ta emot fångar som inte längre anses utgöra ett hot, men som av olika anledningar inte kan skickas till sina hemländer.

När Bushregeringen gjort sådana framstötar har de mötts med kalla handen, men motståndet verkar ha mjuknat inför Barack Obamas löfte att stänga lägret.

Brittiska dagstidningen The Times skriver på sin hemsida att den brittiska regeringen förbereder sig för att ta emot terrormisstänkta från Guantánamo. En regeringskälla säger till tidningen att beslut kommer att fattas från fall till fall.

Skapar debatt

Frågan är föremål för förhandlingar inom regeringskansliet. Utrikesdepartementet verkar mer välvilligt inställt än andra departement, som tvingas ta itu med frågor om ex-fångarnas status i landet, och praktiska problem som bostäder och bidrag till uppehälle.

"Naturligtvis vill utrikesdepartementet göra det här. De vill få till en bra början med Obama", säger en regeringskälla.

Att ta emot utländska misstänkta terrorister utan koppling till Storbritannien kommer utan tvekan att skapa debatt, skriver The Times. Och reaktionen lät inte vänta på sig. Konservativa partiets utrikespolitiske talesman William Hague krävde besked från utrikesminister David Miliband. Utrikesministern måste snarast förklara om detta är sant, hur många Guantánamofångar som skulle tas emot i Storbritannien, vilka kriterier som gäller för urvalet och vilka försäkringar som ställs för deras uppträdande i framtiden, sade Hague till BBC.

På EU:s bord

Den brittiska regeringen sägs också stödja en uppmaning från Portugal till övriga EU-länder att ta emot frisläppta från Guantánamo. Portugals utrikesminister Luis Amado planerar att ta upp frågan vid ett möte med EU:s utrikesministrar senare i januari.

Tyskland har sagt sig överväga att ta emot fångar. På fredagen sade samtidigt Australiens ställföreträdande premiärminister Julia Gillard att regeringen där överväger att ta emot Guantanamofångar.

– Det kommer dock att ske först efter noggrann säkerhetskontroll, sade hon i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Även i Australien möter planerna kritik från oppositionen. Den konservative partiledaren Malcolm Turnbull uppmanade premiärminister Kevin Rudd att omedelbart utesluta stöd för en sådan plan. Rudd är julledig och har inte kommenterat uppgifterna.

– Det Rudd har kommit överens med amerikanerna om är att acceptera Guantánamofångar för bosättning i Australien, i vårt samhälle, som invandrare. Det är fullständigt och totalt oacceptabelt för Australiens folk, sade Turnbull till australisk radio.

Video: Hårdrock används som tortyrredskap på Guantánamo

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!