Män och unga tros bli hjälpta av nätterapin - där tröskeln är lägre.
Män och unga tros bli hjälpta av nätterapin - där tröskeln är lägre. - Foto: FABIAN BIMMER/AP/Scanpix

Nätterapi kan hjälpa män och unga

Men behandlingen omfattas inte av rehabiliteringsgarantin. Sveriges kommuner och landsting vill se en ändring.


Rehabiliteringsgarantin

Den nationella rehabiliteringsgarantin ska hjälpa sjukskrivna med långvariga problem att komma tillbaka till hälsa och jobb. Den ska tillsammans med vårdgarantin säkra en snabb behandling.

INTERNET. Allt fler söker hjälp mot psykisk ohälsa på nätet. Och mest ökar den populära KBT:n - kognitiv beteendeterapi.

Men behandlingen omfattas inte av rehabiliteringsgarantin. Sveriges kommuner och landsting - SKL - vill gärna se en ändring.

– KBT-behandling via nätet har pågått sedan 1999 i Sverige, och sedan dess har intresset ökat, säger Per Carlbring, docent i klinisk psykologi på Linköpings universitet, till SVT:s Rapport.

Kan hjälpa unga

Framför allt tror man att det för män och ungdomar skulle vara ett mindre jobbigt steg att söka hjälp på nätet. I dag är tre av fyra patienter inom rehabiliteringsgarantin kvinnor.

– Utan att ha några forskningsfakta att stödja mig på tror jag att många män kanske skulle tycka det var lättare att få behandling över internet, och det här kunde vara ett sätt att få fler män att omfattas av rehabiliteringsgarantin. För unga personer som är IT-vana kan det här också kännas mer naturligt, säger Anna Östbom, expert på sjukskrivningsfrågor på SKL, till Rapport.

SKL kritiskt

Nät-KBT har testats på ett tiotal diagnoser som depression, ångestsyndrom, vissa typer av ätstörningar och fobier. Med goda resultat, menar Per Carlbring.

– Det fungerar inte bättre än vanlig terapi, men i många fall fungerar det lika bra.

80 procent av rehabiliteringsgarantin går i dag till KBT-terapi. Men för nät-KBT får landstingen inte en krona ur potten, enligt ett beslut från Socialdepartementet.

På SKL är man kritiska till beslutet.

– Vi tycker att forskningsunderlaget för att metoden fungerar är tillräckligt. Vi hoppas få med det i rehabiliteringsgarantin till 2011, säger Anna Östbom till SVT.

/
/
/
/
SKL
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!